Σύλλογος «ΑΡΓΩ»: Να διασώσουμε ό,τι απέμεινε από το παλαιό Χαλάνδρι και τις μνήμες μας
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Σύλλογος «ΑΡΓΩ»: Να διασώσουμε ό,τι απέμεινε από το παλαιό Χαλάνδρι και τις μνήμες μας

Παρέμβαση με αφορμή την υπό κατάρρευση βίλα Κεφαληνού στο Χαλάνδρι κάνει ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ», αναφερόμενος γενικότερα στο πρόβλημα της απώλειας του «πράσινου» χαρακτήρα του προαστίου και τη «ραγδαία μετατροπή» του σε «πόλη πολυκατοικιών και εμπορικών – επαγγελματικών χρήσεων». 

Μάλιστα, ο Σύλλογος δηλώνει «παρών» σε όποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες αναληφθούν προκειμένου να αναστραφεί η παραπάνω εικόνα.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η «ΑΡΓΩ» αναφέρει:

Ένα από τα ελάχιστα πια αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που διαθέτει ακόμη το Χαλάνδρι δείχνει να καταρρέει μέσα στην εγκατάλειψη, παρ’ ότι έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο εδώ και χρόνια. Πρόκειται για την περίφημη βίλα Κεφαληνού, ένα ιστορικό κτήριο μέσα σε μεγάλης έκτασης κήπους, που έχει είσοδο από την Λεωφ. Αγ. Παρασκευής 99, και εκτείνεται έως τη Λεωφ. Δουκίσσης Πλακεντίας. Ένα οίκημα εξαιρετικής ομορφιάς που όλοι έχουμε θαυμάσει περνώντας μπροστά του. Ένα κτίσμα που κάθε πόλη θα το καμάρωνε και θα το αξιοποιούσε.

Οι υψηλής αισθητικής χώροι του, η εντυπωσιακή βεράντα και οι καταπληκτικοί του κήποι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις  για όλους τους πολίτες.

Είναι ένα κτήριο που πρέπει να σωθεί.  Και όχι μόνο αυτό.

Εδώ και δεκαετίες το Χαλάνδρι, μέσα σε μια γενικότερα ανεξέλεγκτη οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, από ένα «πράσινο» προάστιο, με οικογενειακές κατοικίες, κήπους και αυλές, μετατρέπεται σε πόλη πολυκατοικιών και εμπορικών – επαγγελματικών χρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια χάνονται ραγδαία ακόμη και οι όποιες εναπομείνασες κατοικίες των αρχών του περασμένου αιώνα, που θυμίζουν μια άλλη πόλη, πράσινη και όμορφη. Στη θέση τους εμφανίζονται ακαλαίσθητα κτήρια, σούπερ μάρκετ, ακόμη και πάρκινγκ, «κατατρώγοντας» μικρές ανάσες πρασίνου και ανοίγοντας νέες πληγές ακαλαισθησίας στην πόλη μας.

Στο σημείο που έχουμε φθάσει επιβάλλεται να διασώσουμε και να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τα σπουδαία διατηρητέα που έχουν απομείνει στην πόλη μας, την πολιτιστική και αισθητική κληρονομιά μας. Με πρώτο βήμα τη βίλα Κεφαληνού, θεωρούμε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με τις δημοτικές παρατάξεις, το υπουργείο Πολιτισμού και κάθε αρμόδιο θεσμικό φορέα, χρειάζεται να προχωρήσουν στις  αναγκαίες ενέργειες για τη διάσωσή της και στον σχεδιασμό για την αξιοποίησή της προς όφελος των πολιτών.

Ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός  Σύλλογος «ΑΡΓΩ» θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρειάζεται όλοι μαζί  «να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται» στην πόλη μας, οτιδήποτε θυμίζει μια πόλη με χαρακτηριστικά ενός ανθρώπινου και αισθητικά όμορφου προαστίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet