Αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία σε γυναίκες για διακοπή κύησης!
Επικαιρότητα

Αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία σε γυναίκες για διακοπή κύησης!

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία αλλά και τον ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει η άρνηση των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου της Σάμου να χορηγούν αναισθησία σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εθελούσια διακοπή κύησης. Ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας, καλεί τους φορείς του νησιού να λάβουν θέση απέναντι «σε ένα ζήτημα που μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις αν κάποια απελπισμένη γυναίκα αποπειραθεί να διακόψει μόνη της μία ανεπιθύμητη κύηση».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου της Σάμου επικαλούνται λόγους συνείδησης και ισχυρίζονται ότι τους καλύπτει νόμος που ψηφίστηκε το 2005 και αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία σε γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την κύηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γυναίκες εάν θέλουν εφεξής να διακόψουν μία ανεπιθύμητη κύηση θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή «να μετέρχονται αυτοσχέδιες μεθόδους, τις οποίες η ανθρωπότητα και η ιατρική κατάφεραν με πολλούς κόπους να απωθήσουν στη μνήμη τους ως σκοτεινό και εφιαλτικό παρελθόν», σημειώνει ο κ. Βαρνάβας.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ προστέθει επίσης ότι, «προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που οι αναισθησιολόγοι έγιναν αντιρρησίες συνείδησης, διότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα η Διευθύντρια Αναισθησιολογικού χορήγησε αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης. Τότε διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής ήταν ο σύζυγός της, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε».

Ο κ. Βαρνάβας διερωτάται λοιπόν τι συνέβη και προέκυψαν λόγοι συνείδησης τον τελευταίο καιρό. «Μήπως η κυρία Αποστόλου, η οποία ως συνδικαλίστρια ήταν προσκείμενη στο ΚΚΕ, προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μία ανεπιθύμητη κύηση; Αν ναι, τότε πρέπει να ενημερώσει τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και να πάψει να κρύβεται πίσω από αόριστους λόγους συνείδησης. Αν όχι, τότε οφείλει να διακόψει αμέσως αυτήν την παρελκυστική τακτική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο συναδέλφους αναισθησιολόγους».

Καταλήγοντας καλεί όλους φορείς του νησιού (Ιατρικό Σύλλογο, Δήμο, συλλογικότητες) να λάβουν θέση απέναντι «σε ένα ζήτημα που μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις αν κάποια απελπισμένη γυναίκα αποπειραθεί να διακόψει μόνη της μία ανεπιθύμητη κύηση. Ως γιατροί σεβόμαστε τα συνειδησιακά προβλήματα των συναδέλφων μας. Όμως, πάνω απ’ όλα σεβόμαστε την αξιοπρέπεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών μας».

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet