Άργησε να κηρύξει επιδημία του ιού Έμπολα ο ΠΟΥ
Επιστήμη & Τεχνολογία

Άργησε να κηρύξει επιδημία του ιού Έμπολα ο ΠΟΥ

To πρακτορείο Associated Press (AP) υποστηρίζει, επικαλούμενο γνώση της εσωτερικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ότι ο διεθνής οργανισμός καθυστέρησε σκόπιμα να κηρύξει επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική εξαιτίας πολιτικών και οικονομικών ανησυχιών.

Ο ίδιος ο Οργανισμός σχετικοποιεί τις αναφορές, λέγοντας ότι λανθασμένα συσχετίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης με την πραγματική αντίδραση του ΠΟΥ, η οποία και «ήταν ισχυρή από τα πρώτα σημάδια».

Μεταξύ των λόγων της φερόμενης καθυστέρησης, σύμφωνα με το πρακτορείο, ήταν η ανησυχία ότι κήρυξη επιδημίας θα προκαλούσε οργή στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών και θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους.

Στις διάφορες ανησυχίες που, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα mail που επικαλείται το AP, εκφράζονταν ήταν ακόμη και τα προβλήματα στο προσκύνημα στη Μέκκα.

Τα mail που επικαλείται το πρακτορείο δείχνουν ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι στα κεντρικά του Οργανισμού στη Γενεύη ήταν από αρκετά νωρίς πληροφορημένοι για τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά δίστασαν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Τέτοια κίνηση ουσιαστικά λειτουργεί ως «σήμα SOS» και επισπεύδει τη διεθνή κινητοποίηση για αποστολή βοήθειας.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης είχε εγερθεί στον Οργανισμό ήδη από το τέλος Ιουνίου, όμως, σύμφωνα πάντα με το AP, οι αξιωματούχοι την θεώρησαν «ύστατο μέτρο».

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο ΠΟΥ ανέφερε: «Ο κόσμος συχνά συγχέει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης με την επιχειρησιακή μας αντίδραση. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα».

«Ο ΠΟΥ ξεκίνησε πολύ ισχυρή επιχειρησιακή κινητοποίηση όταν έναν χρόνο πριν ενημερώθηκε για τον ιό Έμπολα» τονίζει η ανακοίνωση.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet