Αλκοτέστ… εν κινήσει
Επιστήμη & Τεχνολογία

Αλκοτέστ… εν κινήσει

Ήπιατε μερικά ποτηράκια παραπάνω, αλλά εμπιστεύεστε την καλή σας τύχη κι εύχεστε να μην σας σταματήσει η Τροχαία για αλκοτέστ; Ξανασκεφτείτε το, γιατί αν προχωρήσει σε ευρεία εφαρμογή ο πρωτότυπος αισθητήρας λέιζερ που παρουσίασαν πρόσφατα Πολωνοί ερευνητές, ο οποίος ανιχνεύει τους ατμούς αλκοόλ στην ανάσα των επιβατών ενώ το όχημα κινείται, μάλλον η τύχη δεν θα σας βοηθήσει…

Βέβαια, η εν λόγω συσκευή ανιχνεύει και το αλκοόλ στην ανάσα των επιβατών οι οποίοι δεν απαγορεύεται να πίνουν, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς το επόμενο μπλόκο, το οποίο ήδη έχει λάβει τη φωτογραφία και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που… εκπέμπει μεθυστικούς ατμούς, θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Όπως αναφέρουν στην εξειδικευμένη επιθεώρηση Journal of Applied Remote Sensing, η συσκευή λέιζερ τοποθετείται στην άκρη του δρόμου, ακριβώς απέναντι από ένα κάτοπτρο. Η δέσμη του λέιζερ περνάει μέσα από το διερχόμενο όχημα, ανακλάται στον καθρέπτη και πέφτει τελικά σε ένα ζεύγος αισθητήρων. Το φως που εκπέμπει το λέιζερ έχει μήκος κύματος ίδιο με το μήκος κύματος που απορροφά η αιθυλική αλκοόλη. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ατμών αιθυλικής αλκοόλης μπορεί να μετρηθεί από την απορρόφηση αυτού του μήκους κύματος.

Στις δοκιμές της συσκευής, οι ερευνητές προσομοίωσαν την ανάσα ενός μεθυσμένου οδηγού με την απελευθέρωση ατμών αλκοόλ στις συγκεντρώσεις που θα περίμενε κάποιος να συναντήσει στην πράξη. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ο αισθητήρας πιθανότατα θα εντόπιζε τα περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια, καθώς ανιχνεύει την ύπαρξη αλκοόλ σε συγκεντρώσεις 0,01% και πάνω. Μάλιστα, το σύστημα μπορεί να “πιάσει” και τα πιθανά κόλπα που θα μπορούσε να δοκιμάσει ο οδηγός για να αποφύγει τον έλεγχο, όπως το να οδηγεί με ανοιχτά παράθυρα ή να τοποθετεί ανακλαστικές μεμβράνες στα τζάμια. «Αυτές οι καταστάσεις γίνονται εύκολα αντιληπτές από το σύστημα, το οποίο στέλνει αυτές τις πληροφορίες στην αστυνομία ώστε να ελεγχθεί το αυτοκίνητο» γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια… κενά ακόμη, όπως η οδήγηση με τον κλιματισμό ανοιχτό, που θα εξεταστούν σε επόμενες φάσεις της έρευνας. Το σίγουρο είναι ότι σκουραίνουν τα πράγματα για όσους επιμένουν να οδηγούν “σε κατάσταση ευθυμίας”, οπότε είναι καλό να αναθεωρήσουν την τακτική τους, εάν δεν θέλουν, εκτός από τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας, να αντιμετωπίσουν και το “τσουχτερό” πρόστιμο της Τροχαίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet