Αντικαταθλιπτικό χάπι για… Αλτσχάιμερ
Επιστήμη & Τεχνολογία

Αντικαταθλιπτικό χάπι για… Αλτσχάιμερ

Ένα αντικαταθλιπτικό σκεύασμα είναι δυνατόν να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Όπως έδειξε αμερικανική έρευνα σε 23 ανθρώπους και σε πειραματόζωα, το αντικαταθλιπτικό σκεύασμα Citalopram παρεμποδίζει τη δημιουργία μιας πρωτεΐνης η οποία βοηθά στη δημιουργία των πλακών β-αμυλοειδούς, που αποτελούν και την υπογραφή της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον πραγματοποίησαν τη μελέτη κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014. Αρχικώς αναπαρήγαν στο εργαστήριο ποντίκια τα οποία έπασχαν από Αλτσχάιμερ και μέτρησαν τα επίπεδα του πεπτιδίου, δηλαδή του συστατικού της πρωτεΐνης, αμυλοειδούς Βήτα (ΑΒ) στον εγκέφαλο. Το πεπτίδιο αυτό συγκεντρώνεται σε πλάκες που μαζί με την πρωτεΐνη tau πυροδοτούν την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου.

Αφού χορήγησαν στα ποντίκια Citalopram, το επίπεδο του πεπτιδίου ΑΒ μειώθηκε κατά 25% συγκριτικά με αυτό της ομάδας ελέγχου που δεν είχε λάβει κανένα αντικαταθλιπτικό.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ύστερα από ένα δίμηνο χορήγησης του σκευάσματος η ανάπτυξη των νέων πλακών β-αμυλοειδούς περιορίστηκε, ενώ οι ήδη υπάρχουσες δεν αυξήθηκαν σε μέγεθος. Πάντως, στη μελέτη επισημαίνεται πως το φάρμακο δεν προκάλεσε τη συρρίκνωση των υπαρχουσών πλακών, ούτε περιόρισε τον αριθμό τους. Οι 23 άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ηλικία από 18 μέχρι και 50 ετών και χαρακτηρίστηκαν «υγιείς». Οι ερευνητές τούς χορήγησαν δόση Citalopram και μετά έλεγξαν τα επίπεδα του πεπτιδίου ΑΒ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα ΑΒ περιορίστηκαν κατά 38% μέσα σε χρονική περίοδο 37 ωρών από τη θεραπεία.

Η δρ. Ιβέτ Σελίν, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και συντάκτις της έκθεσης, εξηγεί ότι το αντικαταθλιπτικό σκεύασμα λειτούργησε περιορίζοντας το μήκος των μορίων ΑΒ έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά.

Αν τα αποτελέσματα της μελέτης επαναληφθούν και σε ευρύτερη έρευνα, τότε μελλοντικά είναι πιθανό το αντικαταθλιπτικό σκεύασμα να χορηγείται για να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου, επί 10 έως 15 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet