Βρήκαν το… μυστικό υγείας της μεσογειακής διατροφής
Επιστήμη & Τεχνολογία

Βρήκαν το… μυστικό υγείας της μεσογειακής διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως έχουν αποδείξει στο παρελθόν πολλές μελέτες. Μια νέα μελέτη έρχεται, τώρα, να αποκαλύψει τον παράγοντα που κάνει τη μεσογειακή διατροφή ωφέλιμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής είναι ο ο χημικός συνδυασμός του ελαιόλαδου και των λαχανικών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του King’s College του Λονδίνου θέλησαν να διαπιστώσουν για ποιον λόγο οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ισπανών ωφελούν την υγεία και έκαναν πειράματα σε ποντίκια, ενώ σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.

Κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής «κουζίνας» έχει τα δικά του διατροφικά οφέλη. Όμως, κυρίως παραμένει τι ακριβώς είναι αυτό που πρωτίστως κάνει υγιεινή αυτή τη διατροφή, παρόλο που περιέχει λίπη. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, και λιγότερα κόκκινα κρέατα και βούτυρα ή άλλα ζωικά λίπη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς όταν το ακόρεστο λίπος στο παρθένο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα των λαχανικών συνδυάζονται χημικά, δημιουργούν μέσα στον οργανισμό μας μια κατηγορία ωφέλιμων νιτρικών λιπαρών οξέων, που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς μπλοκάρουν τη δράση του ενζύμου εποξειδίου υδρολάσης.

Το ίδιο χημικό αποτέλεσμα ενδέχεται να έχει ο συνδυασμός λαχανικών με ξηρούς καρπούς ή αβοκάντο.

Ο καθηγητής Καρδιαγγειακής Βιοχημείας Φίλιπ Ίτον, επικεφαλής της μελέτης αναφέρει ότι «Πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης. Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet