Η «μεγάλη υποκλοπή» των webcams
Print Friendly, PDF & Email
Επιστήμη & Τεχνολογία

Η «μεγάλη υποκλοπή» των webcams

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει αυτές τις ημέρες ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η μεγάλη υποκλοπή» των webcams παγκοσμίως. Όπως έγινε γνωστό από αρχές προστασίας δεδομένων ανά τον κόσμο, ένα site το οποίο φαίνεται να εδρεύει στη Ρωσία μεταδίδει χιλιάδες «ζωντανά» feeds από συστήματα παρακολούθησης μωρών, webcams και συστήματα CCTV.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η ιστοσελίδα μεταδίδει υλικό από συστήματα που χρησιμοποιούν είτε τους default κωδικούς είτε καθόλου κωδικούς, τα οποία βρίσκονται σε πάνω από 250 χώρες.

Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν 500 feeds από το Ηνωμένο Βασίλειο, 4.591 κάμερες από τιςΗΠΑ, 2.059 από τη Γαλλία και 1.576 από την Ολλανδία. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές έχουν δώσει το όνομα της ιστοσελίδας στα ΜΜΕ, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει δημοσιοποιήσεις του. Άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα feeds είναι η Νικαράγουα, το Πακιστάν, η Κένυα, η Παραγουάη και η Ζιμπάμπουε.

Ο Επίτροπος Πληροφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρίστοφερ Γκράχαμ, δήλωσε στο ΒΒC Breakfast ότι θέλει να «σημάνει γενικό συναγερμό», προειδοποιώντας ότι «εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κρυφοκοιτάνε».

Σημειώνεται πως το site υποστηρίζει ότι στόχος του είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τους κινδύνους παραβίασης ασφαλείας. Παράλληλα, παραθέτει τα feeds ανά χώρα και κατασκευαστή, οι πιο κοινοί μεταξύ των οποίων φαίνονται να είναι – σύμφωνα με το BBC- η κινεζική Foscam, η Linksys και η Panasonic.

Όπως αναφέρει το CNN, το κάθε link συνοδεύεται και από επιπλέον στοιχεία, όπως οι συντεταγμένες GPS, ο ταχυδρομικός κώδικας, η χρονική ζώνη κ.ά. Μεταξύ των βίντεο μπορεί να βρει κανείς ένα ζευγάρι που τρώει πρωινό στη Γαλλία, έναν ηλικιωμένο ασθενή σε ένα κρεβάτι στη Μινεσότα, εικόνες από ένα ινστιτούτο ομορφιάς στην Ιαπωνία, έναν παιδότοπο στην Ολλανδία κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους χρήστες τέτοιων συστημάτων (CCTV, συστήματα επιτήρησης μέσω webcams  κ.ο.κ.) η αλλαγή των default κωδικών με καινούργιους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet