Μόνον το αντηλιακό… δεν αρκεί
Επιστήμη & Τεχνολογία

Μόνον το αντηλιακό… δεν αρκεί

Νέα βρετανική μελέτη αποκαλύπτει ότι τα αντηλιακά λάδια και οι αντηλιακές κρέμες δεν είναι ικανά να μας προστατεύσουν από το κακόηθες μελάνωμα. Θα πρέπει να παίρνουμε και άλλα μέτρα εκτός από την επάλειψη με αντηλιακά προϊόντα.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, υποδεικνύει ότι όλα αυτά τα σκευάσματα που προστατεύουν από τον ήλιο είναι αποτελεσματικά μόνο εφόσον συνδυαστούν με διάφορα άλλα μέτρα που μας προστατεύουν από τις ηλιακές ακτίνες, όπως είναι τα πλατύγυρα καπέλα, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα ή καλύτερα από όλα η σκιά.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature αποκαλύπτει με ποιον τρόπο οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν καρκίνο στα δερματικά κύτταρα.

Το κακόηθες μελάνωμα είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στη Βρετανία, με δεκατρείς χιλιάδες νέα κρούσματα ετησίως. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ο κυτταρικός μηχανισμός με τον οποίο οι υπεριώδεις ακτίνες καταστρέφουν τα κύτταρα ήταν ασαφής.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ μελέτησαν τις συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας σε ποντίκια που είχαν προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μαρέ, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες στοχεύουν εναντίον των γονιδίων που μας προστατεύουν από την καταστροφική τους επίδραση, γεγονός που αποδεικνύει πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο καρκινογόνος παράγοντας.

Όμως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι ότι αποδεικνύει πως τα αντηλιακά δεν προσφέρουν την απόλυτη προστασία όπως διαφημίζουν οι κατασκευαστές τους. «Η εργασία αυτή τελικά υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι εκτός από τα αντηλιακά σκευάσματα να ακολουθούνται και άλλες τεχνικές προστασίας του δέρματος όπως καπέλα και άνετα, ανοιχτόχρωμα ρούχα, αλλά και πόσο απαραίτητο είναι να αναζητούμε σκιερά μέρη για να περάσουμε τις πιο θερμές ώρες της ημέρας», αναφέρει ο Βρετανός επιστήμονας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν φθορές στο γονίδιο p53, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις συνέπειες που έχει η καταστροφή του γενετικού υλικού. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι τα αντηλιακά μπορούν να περιορίσουν την έκταση της φθοράς του γενετικού υλικού που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία καθυστερώντας την ανάπτυξη και εμφάνιση του μελανώματος, αλλά δεν παρείχαν ολοκληρωτική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Χαρακτηριστικά, η δρ Τζούλι Σαρπ, επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης της οργάνωσης Cancer Research Uk, επισημαίνει πως πολλοί άνθρωποι βάζουν αντηλιακή κρέμα και πιστεύουν ότι έχουν γίνει πραγματικά «αήττητοι» και έτσι μένουν παρά πολλές ώρες υπό τον ήλιο. Αυτή η λανθασμένη αίσθηση ακριβώς τους κάνει πιο ευάλωτους στην εμφάνιση κακοήθους μελανώματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet