Μύθος τα τρόφιμα που μας «ανεβάζουν» ψυχολογικά
Επιστήμη & Τεχνολογία

Μύθος τα τρόφιμα που μας «ανεβάζουν» ψυχολογικά

Οι τροφές στις οποίες καταφεύγουμε όταν είμαστε ψυχολογικά «πεσμένοι», τελικά δεν μας «ανεβάζουν», όπως αποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Χέδερ Σέρσελ Βαγκνερ, ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να επιλέξουν τρόφιμα που πίστευαν ότι θα τους κάνουν να αισθάνονται καλύτερα αν ήταν σε κακή διάθεση, όπως σοκολάτα, μπισκότα ή παγωτό. Επίσης έπρεπε να επιλέξουν και τρόφιμα που τους άρεσαν, αλλά που δεν πίστευαν ότι θα τους βελτίωναν τη διάθεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών με στόχο να βιώσουν συναισθήματα λύπης, θυμού και φόβου. Τρία λεπτά μετά το τέλος του βίντεο, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ψυχική κατάσταση των εθελοντών. Κατά τη διάρκεια αυτού του τρίλεπτου τους σέρβιραν είτε ένα τρόφιμο που θεωρούνταν ανακουφιστικό, είτε κάποιο τρόφιμο που τους άρεσε, μπάρα δημητριακών ή απολύτως τίποτα.

Αμέσως μετά την προβολή του βίντεο όλοι οι εθελοντές ήταν σε άσχημη διάθεση, ενώ τρία λεπτά αργότερα, η διάθεσή τους είχε βελτιωθεί, ανεξαρτήτως του τι είχαν καταναλώσει.

«Τα αποτελέσματα μας προκάλεσαν έκπληξη, αφού πιστεύαμε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που λειτουργούν ανακουφιστικά. Ωστόσο διαπιστώσαμε ότι, είτε φας μια μπάρα δημητριακών, είτε τίποτα απολύτως, τελικά μετά από λίγη ώρα θα αισθάνεσαι καλύτερα. Απλώς, τα φαγητά που μας αρέσουν επιταχύνουν την διαδικασία της ψυχικής ανάτασης», σχολιάζει η δρ. Χ. Βάγκνερ.

Το συμπέρασμα της μελέτης λοιπόν είναι ότι, όταν αισθανόμαστε άσχημα και στρεφόμαστε στην κατανάλωση παγωτού, σοκολάτας και άλλων σνακ, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παίρνουμε επιπλέον θερμίδες.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet