“Οι άνδρες είναι ηλίθιοι” σύμφωνα με εορταστική επιστημονική έρευνα
Επιστήμη & Τεχνολογία

“Οι άνδρες είναι ηλίθιοι” σύμφωνα με εορταστική επιστημονική έρευνα

Ξεχάστε την Πρωταπριλιά, η επιστήμη έχει κάτι καλύτερο να προσφέρει. Κάθε Δεκέμβριο, η έγκριτη επιθεώρηση British Medical Journal δημοσιεύει ένα εορταστικό τεύχος με μελέτες που πληρούν μεν τις προδιαγραφές της αυστηρής επιστήμης, αλλά είναι λίγο εκκεντρικές.

Πριν και τώρα

Προηγούμενες χριστουγεννιάτικες έρευνες του BMJ περιλαμβάνουν τη μελέτη για το πόσο έπινε ο Τζέιμς Μποντ, την έρευνα για την κόκκινη μύτη των ταράνδων του Άη Βασίλη, και βέβαια το πείραμα για τις αντιδράσεις του κόσμου όταν βλέπει έναν άνδρα σε μονόκυκλο.

Η φετινή έκπληξη δεν απογοητεύει, τουλάχιστον τις γυναίκες. Δύο άνδρες ερευνητές καταπιάνονται με τα ανεπίσημα Βραβεία Δαρβίνου, έναν «θεσμό» που καθιερώθηκε στο Διαδίκτυο και τιμά πράξεις ακραίας βλακείας. Το βραβείο αποδίδεται, συνήθως μετά θάνατο, σε πρόσωπα που βελτίωσαν την γονιδιακή δεξαμενή απομακρύνοντας τον εαυτό τους από την ανθρωπότητα χρησιμοποιώντας εντυπωσιακά ηλίθιες μεθόδους.

Για παράδειγμα, ένας από τους βραβευθέντες είναι ο τρομοκράτης που έστειλε μια παγιδευμένη επιστολή χωρίς να βάλει αρκετά γραμματόσημα. Όταν η επιστολή τού επεστράφη, την άνοιξε και σκοτώθηκε. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ο κλέφτης που ήθελε να κλέψει το συρματόσχοινο ενός ανελκυστήρα. Το έλυσε ενώ βρισκόταν μέσα στο ασανσέρ και σκοτώθηκε από την πτώση.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, «τα Βραβεία Δαρβίνου είναι απίθανο να απονεμηθούν σε άτομα που πυροβολούν τον εαυτό τους στο κεφάλι, ενώ προσπαθούν να αποδείξουν ότι το όπλο είναι άδειο. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και θεωρείται ατύχημα. Αντίθετα, για Βραβείο Δαρβίνου μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που πυροβολεί τον εαυτό του στο κεφάλι για να αποδείξει ότι είναι γεμάτο -όπως ο άνδρας που πυροβόλησε τον εαυτό του στο κεφάλι με ένα “όπλο-στιλό” για να δείξει στους φίλους του ότι είναι αληθινό».

Οι διαπιστώσεις

Η νέα μελέτη εξετάζει τα Βραβεία Δαρβίνου για μια περίοδο 20 ετών (1995-2014) και διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των βραβευθέντων είναι άνδρες. Τα ευρήματα προσφέρουν στήριξη στη «θεωρία των ηλίθιων ανδρών», σύμφωνα με την οποία «οι άνδρες είναι ηλίθιοι και οι ηλίθιοι κάνουν ηλίθια πράγματα». Από τα 318 βραβεία που μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν οι ερευνητές, τα 282 τιμούν άνδρες και μόλις 36 γυναίκες. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι άκρως στατιστικά σημαντική, λένε οι ερευνητές.

Παραδέχονται ωστόσο ότι η μελέτη έχει περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι γυναίκες ίσως είναι πιθανότερο να προτείνουν άνδρες για τα βραβεία, και η διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στα δύο φύλα ίσως ανακλά διαφορές στη χρήση αλκοόλ. Πιστεύουν όμως ότι η θεωρία των ηλίθιων ανδρών χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. «Ενόψει της εορταστικής περιόδου», γράφουν, «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη μελέτη με μια πειραματική δοκιμή -άνδρες και γυναίκες, με και χωρίς αλκοόλ, στο περιβάλλον ενός ημίγυμνου χριστουγεννιάτικου πάρτι».

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet