Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την… ακοή
Επιστήμη & Τεχνολογία

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την… ακοή

Νέα βρετανική μελέτη συνδέει το κάπνισμα, ακόμα και στην παθητική του μορφή, με τον κίνδυνο απώλειας της ακοής. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι ενεργοί καπνιστές έχουν κατά 15,1% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν απώλεια ακοής, συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», βάσει των ευρημάτων των ερευνητών, τον μεγαλύτερο κίνδυνο φάνηκε να αντιμετωπίζουν οι παθητικοί καπνιστές με ποσοστό που άγγιζε το 28%. Οι πρώην καπνιστές πάλι, φάνηκε να αντιμετωπίζουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής – κάτι τέτοιο ωστόσο, κατά τους ερευνητές, ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα αυτά υιοθετούσαν γενικότερα πιο υγιεινές συνήθειες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Στη μελέτη των ειδικών, έλαβαν μέρος 164.770 ενήλικοι ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ακουογράμματα στο διάστημα 2007-2010.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πιέρ Ντόους«Δεδομένου ότι περίπου το 20% των Βρετανών είναι καπνιστές, ποσοστό που στην περίπτωση άλλων χωρών αγγίζει το 60%, το κάπνισμα θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική αιτία απώλειας ακοής παγκοσμίως».

«Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι όσα περισσότερα πακέτα καπνίζει κανείς την εβδομάδα, και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμβαίνει αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της απώλειας της ακοής του» τονίζει ο ίδιος. «Για την ώρα, δε γνωρίζουμε κατά πόσο οι τοξίνες του καπνού επηρεάζουν άμεσα την ακοή, ή αν μικροαγγειακές αλλαγές που οφείλονται στην ανθυγιεινή συνήθεια σχετίζονται με την απώλεια της ακοής ή αν συμβαίνουν και τα δύο έχοντας το συγκεκριμένο αποτέλεσμα». 

Τα ευρήματα των ειδικών παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Association for Research in Otolaryngology».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet