Το Facebook ζητά συγγνώμη για τη λογοκρισία στην Αφροδίτη του Βίλλεντορφ
Print Friendly, PDF & Email
Επιστήμη & Τεχνολογία

Το Facebook ζητά συγγνώμη για τη λογοκρισία στην Αφροδίτη του Βίλλεντορφ

Εκπρόσωπος του Facebook ζήτησε την  Πέμπτη συγγνώμη για τη λογοκρισία της εταιρείας σε ανάρτηση που απεικόνιζε το αγαλματίδιο με τη γυμνή Αφροδίτη του Βίλλεντορφ. Το διάσημο αγαλματίδιο, ηλικίας 30.000 ετών, λογοκρίθηκε από το Facebook, καθώς χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνα πορνογραφικό», σύμφωνα με δημοσίευμα της DW.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο όταν η Laura Ghianda, Ιταλίδα ακτιβίστρια τέχνης, ανάρτησε μια φωτογραφία του έργου στο Facebook, που έγινε viral, με την εταιρεία να προχωρά στη λογοκρισία της. Η Ghianda, ενοχλήθηκε πολύ από την στάση της εταιρείας και δήλωσε ότι «ο πόλεμος εναντίον του πολιτισμού και της σύγχρονης διανόησης δεν θα γινόταν ανεκτός».

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου εκτίθεται το ειδώλιο, εξέφρασε την Τετάρτη την αγανάκτησή του, τονίζοντας ότι το Facebook δεν θα έπρεπε να απαγορεύσει ένα τέτοιο αρχαίο αντικείμενο λόγω «γυμνότητας», όπως και κανένα άλλο έργο τέχνης. «Δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία από τους επισκέπτες σχετικά με τη γυμνότητα του αγαλματιδίου», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Christian Köberl, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το αγαλματίδιο, σαφώς ένα σύμβολο γονιμότητας, ανακαλύφθηκε στο αυστριακό χωριό Βίλλεντορφ -από όπου και η ονομασία του- στις αρχές του 20ού αιώνα. Το έργο, ίσως το πιο χαρακτηριστικό έκθεμα του μουσείου, αποτελεί την πιο γνωστή προϊστορική απεικόνιση γυναίκας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Facebook είναι πολιτική της εταιρίας να μην επιτρέπει απεικονίσεις γυμνού, ακόμα και όταν αυτό υπονοείται. «Εντούτοις, κάνουμε μια εξαίρεση για αγάλματα, γι’ αυτό και η ανάρτηση θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή», δήλωσε στο AFP.

Το Facebook έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για την απαγόρευση συγκεκριμένων αναρτήσεων, την ίδια στιγμή που επιτρέπει τη δημοσίευση άλλων, πιο αμφιλεγόμενων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet