Εμβόλιο για τον Έμπολα αποδεικνύεται 100% αποτελεσματικό
Print Friendly, PDF & Email
Επιστήμη & Τεχνολογία

Εμβόλιο για τον Έμπολα αποδεικνύεται 100% αποτελεσματικό

Πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάστηκε τους τελευταίους μήνες της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική προσφέρει άριστη και γρήγορη προστασία έναντι στο πιο συνηθισμένο στέλεχος του ιού, ανακοίνωσαν ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περίπου 11.000 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο στην επιδημία που ξέσπασε το 2014 στη Γουινέα και επεκτάθηκε γρήγορα στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Το πρωτοφανές μέγεθος της επιδημίας και η απειλή εξάπλωσης σε άλλες χώρες δημιούργησαν την πολιτική βούληση και το οικονομικό κίνητρο για την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Και όπως φαίνεται η προσπάθεια απέδωσε. Ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του υπουργείου Υγείας της Γουινέας και άλλων φορέων αναφέρουν στην επιθεώρηση The Lancet ότι το εμβόλιο rVSV-ZEBOV είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό και την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και η εμπορική αξιοποίησή του έχει αδειοδοτηθεί στη φαρμακοβιομηχανία Merck.

Αν και το εμβόλιο δεν έχει ακόμα λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, ο οργανισμός GAVI που προωθεί τους παιδικούς εμβολιασμούς χρηματοδότησε την παραγωγή αποθέματος με 300.000 δόσεις.

Το μειονέκτημα του εμβολίου είναι ότι σχεδιάστηκε ειδικά για το στέλεχος της επιδημίας στη Δυτική Αφρική και δεν έχει δοκιμαστεί για άλλα στελέχη.

Πηγή: in.gr/ ΒΠ/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet