Η αιολική ενέργεια «κινούσε» για 4 ημέρες την Πορτογαλία
Επιστήμη & Τεχνολογία

Η αιολική ενέργεια «κινούσε» για 4 ημέρες την Πορτογαλία

Ενεργειακό ορόσημο στην Πορτογαλία χάρη σε μεγάλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στις αρχές Μαΐου, η χώρα κάλυπτε τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά από αιολικές, ηλιακές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Στοιχεία που παρουσίασε ο πορτογαλικός οργανισμός ZERO, σε συνεργασία με την Πορτογαλική Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας (ARPEN), δείχνουν ότι η ζήτηση καλυπτόταν πλήρως από ΑΠΕ από τις 06:45 το πρωί του Σαββάτου 7 Μαΐου μέχρι τις 05:45 την επόμενη Τετάρτη.

Το ιστορικό επίτευγμα της Πορτογαλίας έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι κάλυψε το 95% των αναγκών της με ΑΠΕ την Κυριακή 15 Μαΐου. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη διάρκεια αυτής της ημέρας οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν σε αρνητικές τιμές, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνονταν για να καίνε ρεύμα.

Νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου 2015, τα αιολικά πάρκα στη Δανία όχι μόνο κάλυψαν τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά παρήγαγαν και περίσσευμα που εξήχθη στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Η εξέλιξη στην Πορτογαλία «είναι σημαντική επιτυχία για μια ευρωπαϊκή χώρα, όμως αυτό που φαίνεται ασυνήθιστο σήμερα θα γίνει σύνηθες στην Ευρώπη σε μερικά χρόνια» σχολίασε στον Guardian ο Τζέιμς Γουάτσον, διευθύνων σύμβουλος της SolarPower Europe. «Η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης κερδίζει δυναμική και τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να καταρρίπτονται σε όλη την Ευρώπη» προέβλεψε.

Εξίσου αισιόδοξες ήταν οι εκτιμήσεις του Όλιβερ Τζόι, του βιομηχανικού συνδέσμου Wind Europe: «Με τις κατάλληλες πολιτικές, η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να καλύπτει το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης [σε ηλεκτρική ενέργεια] τα επόμενα 15 χρόνια» είπε.

Σύμφωνα με την ARPEN, το 2015 οι ΑΠΕ κάλυψαν το 48% της ζήτησης στην Πορτογαλία. Το ίδιο έτος, η αιολική ενέργεια κάλυψε το 42% των αναγκών της Δανίας, το 20% της Ισπανίας, το 13% της Γερμανίας και το 11% στη Βρετανία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet