«Αγωγές-μαμούθ» από τους συγγενείς των νεκρών στο Μάτι κατά του Δημοσίου
Κοινωνία

«Αγωγές-μαμούθ» από τους συγγενείς των νεκρών στο Μάτι κατά του Δημοσίου

«Αγωγές-μαμούθ» καταθέτουν οι συγγενείς των νεκρών στο Μάτι αξιώνοντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που αγγίζουν ακόμα και τα 2 εκατ. ευρώ. 

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου και την αποκάλυψη των διαλόγων μεταξύ των πολιτών και των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν, αρκετοί ήταν οι επιζήσαντες και οι συγγενείς που φάνηκαν το λιγότερο ενοχλημένοι από τον καταλογισμό πλημμελημάτων και όχι κακουργημάτων.

Οι τέσσερις πρώτες αγωγές που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα. 

Στα κείμενα οι συγγενείς περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το εφιαλτικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου, με τους δικούς τους ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο αβοήθητοι, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική της περιοχής δεν απαντούσε στις αγωνιώδεις κλήσεις των πολιτών που κινδύνευαν και, όταν απάντησε, το μόνο που είχε να πει ήταν «κάντε ό,τι νομίζετε».

Χαροπάλευε 20 ημέρες

Τη δική τους οικογενειακή τραγωδία περιγράφουν στην αγωγή τους δέκα συγγενικά πρόσωπα του Δημητρίου Τζούλια, που κάηκε προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του. «Μόλις πληροφορηθήκαμε για τη φωτά και είδαμε τους καπνούς, εμείς πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε για τον Αγιο Ανδρέα Αττικής κι έτσι γλιτώσαμε το κάψιμό μας.

»Αντίθετα, ο σύζυγος και πατέρας μας έμεινε στο σπίτι, μήπως και το σώσει. Οταν είδε, όμως, ότι τα πράγματα δυσκόλευαν και ήταν πολύ επικίνδυνα και για το σπίτι και για τον ίδιο, πήρε το αυτοκίνητό του για να φύγει και αυτός και να έλθει στον Αγιο Ανδρέα. Σε απόσταση όμως 150, περίπου, μέτρων από το σπίτι μας τον περικύκλωσαν οι φλόγες και οι καπνοί. Υποχρεώθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του αλλά το θερμικό κύμα τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, μετά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τέλος στο ΚΑΤ, όπου, δυστυχώς, απεβίωσε τη 14/8/2018».

Πριν φύγει από τη ζωή, είπε στους δικούς του ότι ήταν αβοήθητος. «Κατά την ως άνω επί 20ημέρου νοσηλεία του στα νοσοκομεία, μας είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ή βοήθεια, ούτε από την περιφέρεια ούτε από τον δήμο ούτε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία…», τονίζουν οι συγγενείς ζητώντας ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη το ποσό των 1.940.000 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet