Αναμένοντας την εκούσια αποχώρηση των αντεξουσιαστών από το κτήριο της πρυτανείας…
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Αναμένοντας την εκούσια αποχώρηση των αντεξουσιαστών από το κτήριο της πρυτανείας…

Στην απόφαση να μην προχωρήσει σε δυναμική εκκένωση του κατειλημμένου κτηρίου της πρυτανείας, με την προσδοκία της οικειοθελούς αποχώρησης των αντεξουσιαστών καταληψιών, φέρεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Αυτό άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στην «Κ», αρμόδια κυβερνητική πηγή. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για επέμβαση της αστυνομίας με σκοπό την απομάκρυνση των καταληψιών», ενώ διευκρίνισε ότι η επικοινωνία και συνεννόηση με τους αναρχικούς καταληψίες αποτελεί υποχρέωση των πρυτανικών και όχι των αστυνομικών αρχών.

Χθες, πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη επτά ατόμων που εντοπίστηκαν να βγαίνουν από το κατειλημμένο κτήριο της πρυτανείας. Πρόκειται για 5 άνδρες και 2 γυναίκες σε βάρος των οποίων η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας σχημάτισε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Κατά πληροφορίες, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για αντεξουσιαστική δράση, ενώ ένας εξ αυτών είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες (αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα) για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Χθες, πάντως, τόσο η εισαγγελία όσο και η πρυτανεία έσπευσαν εκ νέου να καταστήσουν σαφές ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση της κρίσης και την απομάκρυνση των αντεξουσιαστών. Ενδεικτικά, χθεσινή ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών ανέφερε ότι «από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος. Μας προβληματίζει όμως η παράταση της εκκρεμότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας». Κάλεσαν μάλιστα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαδηλώσουν (σήμερα στις 11 π.μ.) στα Προπύλαια, υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Aνακοίνωση – καταγγελία εξέδωσαν οι καταληψίες της πρυτανείας.

Ταυτόχρονα, κύκλοι της εισαγγελίας διευκρίνιζαν χθες ότι ήδη από τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είχε διατάξει την εφαρμογή του νόμου και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους καταληψίες του κτηρίου της πρυτανείας. Προσδοκία για λήξη της κατάληψης, που σημειωτέον γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στους αναρχικούς απεργούς πείνας, δημιούργησε η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για αποφυλάκιση με αυστηρούς περιοριστικούς όρους (να μην κινείται εκτός Σαλαμίνας) της 60χρονης μητέρας των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, καταδικασμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες».

Η προσωρινή κράτηση της Αθηνάς Τσάκαλου είχε διαταχθεί μετά τον εντοπισμό της 22χρονης Αγγελική Σπυροπούλου στο σπίτι της στη Σαλαμίνα. Αντίθετα, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών υπήρξε αρνητική για την αποφυλάκιση της συντρόφου του Γεράσιμου Τσάκαλου που είχε συλληφθεί μαζί με τη Σπυροπούλου. Αργά χθες το βράδυ μέσω του συνηγόρου της κ. Φραγκίσκου Ραγκούση, η Αθηνά Τσάκαλου έκανε γνωστό ότι δεν θα καταβάλει τη χρηματική εγγύηση για την αποφυλάκισή της, ζητώντας την απελευθέρωση και της 26χρονης συντρόφου του γιου της.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet