Ανησυχία από τον ΟΗΕ για κακοποίηση γυναικών και παιδιών προσφύγων
Κοινωνία

Ανησυχία από τον ΟΗΕ για κακοποίηση γυναικών και παιδιών προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επικαλούμενη αξιόπιστες μαρτυρίες, εκφράζει την ανησυχία της για κακομεταχείριση και σεξουαλική βία εναντίον γυναικών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστίας, Μελίσα Φλέμινγκ, τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να υποστούν βία και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής βίας, ιδίως στα υπερσυνωστισμένα κέντρα υποδοχής, ή σε πολλά μέρη όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, όπως σε πάρκα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς λεωφορείων και στις άκρες των δρόμων.

«Από μαρτυρίες και αναφορές που έχουμε δεχθεί, υπάρχουν περιστατικά παιδιών που καταφεύγουν σε σεξ για λόγους επιβίωσης προκειμένου να πληρώσουν διακινητές για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε επειδή δεν έχουν άλλα χρήματα ή επειδή έχουν πέσει θύματα ληστείας. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι δυνατόν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή δεν χαίρουν της προστασίας και της φροντίδας ενός ενήλικα. Μπορεί επίσης σε ορισμένες χώρες να βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, ακόμα και μαζί με ενήλικες, γεγονός που τα θέτει σε μεγάλους κινδύνους» ανέφερε.

Επίσης, οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες που ταξιδεύουν μόνες τους βρίσκονται και αυτές σε αυξημένο κίνδυνο ενώ μετακινούνται, μερικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακολουθώντας μη ασφαλείς διαδρομές ή διαμένοντας σε μέρη που δεν προσφέρουν ούτε τη βασική ασφάλεια. Πολλά κέντρα υποδοχής είναι υπερσυνωστισμένα, δεν έχουν επαρκή φωτισμό, ούτε ξεχωριστούς χώρους για γυναίκες μόνες και για οικογένειες με παιδιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση σε όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές στην Ευρώπη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας γυναικών και κοριτσιών, μεταξύ άλλων παρέχοντας επαρκείς και ασφαλείς δομές υποδοχής. Η Υ.Α. καλεί επίσης τις αρχές, ως εξαιρετικά επείγον ζήτημα, να βρουν εναλλακτικές λύσεις της κράτησης των παιδιών.

Μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από 644.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Από αυτούς, το 34% είναι γυναίκες και παιδιά.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet