Ανησυχία της Ένωσης Δικαστών για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Κοινωνία

Ανησυχία της Ένωσης Δικαστών για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Την έντονη ανησυχία της για τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της γενικής συνέλευσης, η Ένωση σε ψήφισμα της εκφράζει την ανησυχία του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος για τη διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές Αρχές και να ενισχύσει τη δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις δικαστικές Ενώσεις.

»Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του δικαστικού σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή.

»Ζητούμε να προωθηθεί η δικαστική μεσολάβηση ως ο καταλληλότερος και αναγκαίος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.

»Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη, καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματικής και γρήγορης απονομής του δικαίου. Ζητούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%.

»Ζητούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ νομοθέτηση.

»Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με πράξεις βίας εντός και εκτός των δικαστηρίων. Ζητούμε από την Πολιτεία τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας».

«Καρφιά» του Κοντονή στους δικαστές

«Το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, το οποίο στηρίχτηκε στην ασυδοσία και στον μη έλεγχο, πρέπει να σταματήσει αμέσως χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν και για τίποτα», δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, αναφερόμενος στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Με αφορμή εξαιρέσεις που ζητούν οι δικαστές από τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ο κ. Κοντονής σημειώνει ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι μετέχουμε στη δημόσια ζωή, ιδίως όσοι λαμβάνουμε κρίσιμες αποφάσεις για την πατρίδα αλλά και τους πολίτες, και σε κάθε περίπτωση όλοι εκείνοι οι οποίοι αναφέρονται στον νόμο, ότι η υποχρέωσή μας να δηλώνουμε κάθε έτος την περιουσιακή μας κατάσταση είναι ζήτημα δημοκρατίας, εφαρμογής των νόμων χωρίς παρεκκλίσεις και αποτελεσματικού ελέγχου».

Όπως εξηγεί «για να είναι αποτελεσματικός ο νόμος που προβλέπει τη δήλωση “πόθεν έσχες”, θα πρέπει σε αυτόν να μην περιλαμβάνονται εξαιρέσεις ως προς τα δηλούμενα ποσά ή τα κινητά μεγάλης αξίας, κι αυτό διότι, αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις στον νόμο, τότε αυτός ακυρώνεται στην πράξη, αφού η δήλωση “πόθεν έσχες” του υπόχρεου μπορεί να είναι απολύτως αναξιόπιστη και χωρίς έννομες συνέπειες».

Η αντιπαράθεση για το πόθεν έσχες στη Γενική Συνέλευση Δικαστών και Εισαγγελέων

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 διεξήχθηκε η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών κι Εισαγγελέων και το ενδιαφέρον μονοπώλησε η αντιπαράθεση των δικαστών με τον κ. Κοντονή για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Κάνοντας λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της με παράλληλο έλεγχο ανεξαρτησίας τους, ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, αναφέρθηκε σε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «το δικαστικό σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις».

Επιπλέον αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, ζητώντας αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις αφού με τον τρόπο αυτό θίγεται το κύρος της Δικαιοσύνης.

Αναφερθείς στις δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων για το πόθεν έσχες ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, έκανε λόγο για «σπέκουλα» και «επιχείρηση κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος», τονίζοντας ότι «οι δικαστές δηλώνουν επί 20 χρόνια πόθεν έσχες». «Δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες» ανέφερε χαρακτηριστικά

Στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας αναφέρθηκε από πλευράς του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπασπύρου. Επίσης, ο κ. Παπασπύρου αναφέρθηκε επίσης στον θεσμό της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που φθάνουν στη Δικαιοσύνη. Αναφερθείς στη δικαστική ανεξαρτησία ο κ. Παπασπύρου τόνισε τη θεσμική προσήλωση της Κυβέρνησης σε αυτή, αλλά προσέθεσε «ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν».

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη Δικαιοσύνη άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για επιχείρηση απαξίωσης της Δικαιοσύνης.

Από πλευράς του ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας απάντησε για τελευταία, όπως διευκρίνισε, φορά, στους κυβερνητικούς υπαινιγμούς ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες τόνισε ότι «δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη». Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Σακελλαρίου, είχε καταγγείλει πριν μία εβδομάδα «για ωμή παρέμβαση» τον υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε απάντηση εφ΄ όλης της ύλης για όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Από την πλευρά του ο προέδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν «απερίσπαστοι το έργο της δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών» για να προσθέσει «μην σας φοβίζει το βάρος μην σας πτοούν οι δυσκολίες», ενώ αναφέρθηκε στις παθογένειες που μαστίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος ενδεικτικώς για την υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «μόνον στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη 280 δίκες μεταξύ ων οποίων πολλές με πολυάριθμους κατηγορουμένους».

Τέλος στο κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της αναφέρθηκε  η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αλλά και εκπρόσωποι άλλων δικαστικών Ενώσεων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet