«Αντάρτικο» σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη
zougla.gr
Κοινωνία

«Αντάρτικο» σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Την αντίδραση των εμπόρων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, την ερχόμενη Δευτέρα 5/4, με αποτέλεσμα να προγραμματίζονται κινητοποιήσεις, ενώ κάποιοι επιζειρηματίες δηλώνουν ότι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους παρά την απαγόρευση.

Οι αποφάσεις για τις τρεις αυτές περιοχές ελήφθησαν από την κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών και με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, που δείχνουν ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου.

Οι έμποροι στον Δήμο Πολίχνης της Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένοι, όπως δηλώνουν, τη Δευτέρα να σηκώσουν ρολά και να ανοίξουν κανονικά τις επιχειρήσεις τους, παρά το όποιο κόστος των προστίμων.

Η Ζωή Κρανίδου, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων, δηλώνει στο Thestival:

«Θα ανοίξουμε κανονικά τη Δευτέρα. Εννοείται ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας. Θα βάζουμε στα μαγαζιά μας έως έναν πελάτη. Αν έρθει η Αστυνομία, θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Σε περίπτωση προστίμου θα το μοιραστούμε. Ήρθαμε σε επαφή με τον εμπορικό σύλλογο και μας είπε ότι είναι αρνητικός για κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι από εμάς δώσαμε χρήματα για να πάρουμε εμπορεύματα για τη Δευτέρα. Είναι τρελό αυτό που συνέβη να μας κλείσουν μέσα στη νύχτα. Ζητούμε να ανακληθεί η απόφαση. Σεβόμαστε τον αγώνα όλων για την πανδημία, αλλά κι εμείς έχουμε έξι μήνες κλειστά τα μαγαζιά μας».

Την ίδια ώρα, όπως λένε χαρακτηριστικά έμποροι, μιλώντας στο Voria.gr, «είναι αδιανόητο δύο ημέρες νωρίτερα να ανακοινώνουν οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου πανελλαδικά, γνωρίζοντας την επιθετική πορεία του ιού και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, και την τελευταία στιγμή να εξαιρούν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου τρεις περιοχές».

Αιφνιδιαστική χαρακτήρισε την εισήγηση για εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα της αγοράς και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε δήλωση του μάλιστα απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους και όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων να αναθεωρήσουν τη στάση τους. «Οι αντικρουόμενες πληροφορίες, οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας.

«Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις», σημειώνει από την πλευρά του  ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας και προσθέτει:

«Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία. Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown».

Αντιδράσεις στην Πάτρα – «Θα χρειαστείτε διμοιρίες», λέει ο εκπρόσωπος των εμπόρων

Έντονη αντίδραση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ των συνδικαλιστών των εμπόρων της Πάτρας, για την απόφαση να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στις πολύ κόκκινες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Γιώργος Βαγενάς, έκανε την εξής ανάρτηση στο facebook λίγο πριν την οριστική απόφαση χθες το βράδυ:

«Έτσι και αφήσετε την Αχαΐα κλειστή, με την πρωτεύουσα που φλέγεται ορθάνοικτη… ετοιμαστείτε για τρελά σχέδια… Θα χρειαστείτε 30 διμοιρίες και βάλε…».

Στην ανακοίνωσή τους οι έμποροι της περιοχής αναφέρουν:

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης.Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο. Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο LockDown.Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό.Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο».

Όπως αναφέρει thebest.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, «οι καταστηματάρχες σκοπεύουν να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο και να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα μέτρα που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα, η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;».

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Αν ψάχνετε για εξιλαστήριο θύμα, το βρήκατε»

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης για την απόφαση της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε -κλείστε, προσοχή – ανάπαυση!!»

Οι έμποροι περιγράφουν με τη λέξη «απελπισία» την οικονομική τους κατάσταση:

«Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Αν δεν κλείσουν τα πάντα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Το σωστό και δίκαιο αυτό δεν είναι; Αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τότε πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, στο σεβασμό του συνανθρώπου μας, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να λειτουργήσει και εδώ όπως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες!

Πλέον η απελπισία μας είναι τεράστια μιας και βλέπουμε να μην έχουμε την οικονομική βοήθεια για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά ούτε και τη βοήθεια ρευστότητας που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας για να διατηρήσουμε τα καταστήματά ανοιχτά και με εμπορεύματα. Απαιτούμε εκτός όλων των άλλων που κατατίθενται εδώ και ένα χρόνο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να περιέχει αλγόριθμο που να διπλασιάζει τα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας ενότητας και επιτέλους να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται αμείωτη!»

Πηγή: zougla.gr/Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet