Β. Κοντοζαμάνης: Οι συνθήκες είναι πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας
zougla.gr
Κοινωνία

Β. Κοντοζαμάνης: Οι συνθήκες είναι πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας

To Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, δέχεται τεράστια πίεση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού.

«Οι συνθήκες είναι πραγματικά πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας. Είναι θέμα ο κάθε ιατρός να αντιληφθεί τον ρόλο του, το λειτούργημά του και τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη. Και όλοι τη δύσκολη αυτή στιγμή να βάλουμε πλάτη προκειμένου, προκειμένου να την ξεπεράσουμε».

Τα παραπάνω ανέφερε, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχολιάζοντας το μέτρο της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών. Είπε ότι υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένες ειδικότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό.

«Είχαμε κάνει έκκληση, είχε γίνει πρόσκληση και από ιατρικούς συλλόγους. Είχε μαζευτεί ένας αριθμός ιατρών που ήθελαν να προσφέρουν, τελικά όμως αυτοί που συμβάλλονται με το ΕΣΥ είναι λιγότεροι από αυτούς που αρχικά δήλωσαν», δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας είχε προβλεφθεί το «εργαλείο» της επίταξης και προσθέτει:

«Δώσαμε κίνητρα σε ιδιώτες ιατρούς, 2.000 ευρώ τον μήνα αφορολόγητα, να βοηθήσουν στη μάχη αυτή, δώσαμε και άλλα κίνητρα. Μόρια έτσι ώστε να προσμετρηθεί ο χρόνος εάν θέλουν να πάρουν μια μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

»Όμως δεν μπορείς από την αρχή να τον υποχρεώσεις. Κάναμε μια έκκληση, αλλά η έκκληση δεν είχε το αποτέλεσμα που περιμέναμε. Όποτε φτάνουμε στο σημείο το σημερινό να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της επίταξης, ώστε αυτοί οι ιατροί να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις».

Ο κ. Κοντοζαμάνης εκτίμησε ότι φτάνουμε στην κορύφωση, τουλάχιστον απ’ ότι φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να δούμε μια κάμψη στις επιδημιολογικές καμπύλες. «Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει δύσκολη και αρκετά πιεστική», και όπως είπε, «αυτή είναι η μητέρα των μαχών και όλοι χρειάζονται».

Σχολιάζοντας το μέτρο της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών είπε ότι υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένες ειδικότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την αρχή της πανδημίας οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ξεπέρασαν τις 1.400, έχουν προκηρυχθεί επιπλέον 935 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενώ μέσα σε έναν χρόνο διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ.

«Η διαδικασία των προσλήψεων τρέχει. Αλλάξαμε τη νομοθεσία ώστε σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις των ιατρών. Παλαιότερα έπαιρνε έως και δύο χρόνια προκειμένου να μπουν οι γιατροί στο ΕΣΥ» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε επικουρικό προσωπικό οι προσλήψεις έχουν ξεπεράσει τις οκτώ με 9.000, όταν στην αρχή της πανδημίας ο σχεδιασμός ήταν για 2.000.

«Υπάρχει ένα κύμα συνταξιοδότησης γιατί το ΕΣΥ έχει συμπληρώσει την 35ετία. Κρατήσαμε τους ιατρούς που ήταν να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του έτους για έξι μήνες επιπλέον, δώσαμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους ιατρούς να έρθουν να βοηθήσουν με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Έχουμε εξαιρέσει συγκεκριμένες ειδικότητες κυρίως παθολόγων, πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων μέχρι το τέλος του έτους από το να δίνουν εξετάσεις και από την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου και έχουμε εξαιρέσει εντελώς τους αναισθησιολόγους από την υποχρέωση αυτή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε για υπερπροσπάθεια σε ό,τι αφορά την στελέχωση του συστήματος, τονίζοντας ότι «το ισοζύγιο είναι θετικό, είναι περισσότερες οι προσλήψεις από τις αποχωρήσεις».

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet