Γ. Κουμουτσάκος: Αύξηση 200% των προσφυγικών ροών τους τελευταίους πέντε μήνες
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Γ. Κουμουτσάκος: Αύξηση 200% των προσφυγικών ροών τους τελευταίους πέντε μήνες

Αύξηση των προσφυγικών ροών κατά 200% παρατηρείται τους τελευταίους πέντε μήνες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, ενώ την Πέμπτη επισκέπτεται την Τουρκία.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας συγκράτησε τις ροές την περίοδο 2016 – 2017, ωστόσο από το 2018 παρατηρείται «θεαματική αύξηση» που μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου είναι της τάξης του 200%.

Ο  αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική υπουργός υποστήριξε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους:

Η επιχείρηση-«σκούπα» που έχει ξεκινήσει ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έχει εκτοπίσει στα τουρκικά παράλια 250-600 χιλιάδες μετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς τη Δύση. «Στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες, αποφασίστηκε μια πολιτική – σκούπας, κυρίως μετά τη διεξαγωγή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, τις οποίες έχασε το κόμμα του προέδρου Ερντογάν, για έναν από τους βασικούς λόγους που ήταν ακριβώς η μεγάλη παρουσία παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη. Οι πληροφορίες λένε ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, η συντηρητική εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 250.000-300.000 χιλιάδες και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 600.000, πάντως μιλάμε για πάνω από 250.000 ανθρώπους.

»Όταν εξελέγη ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, με ατζέντα εκδίωξης και μείωσης παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη, ξεκίνησαν και κάποιες επιχειρήσεις-«σκούπα» που αφορούν στην καλύτερη περίπτωση κάποιες χιλιάδες ανθρώπων, 10-20 χιλιάδες. Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν και φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπραγοι. Πού μετακινήθηκαν; Δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά», εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η δεύτερη αιτία, εξήγησε ο ίδιος είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Συρία και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ.

Τρίτη αιτία της αύξησης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, είπε, είναι το Ιράν, όπου διαμένουν μεγάλοι και πολυπληθείς αφγανικοί πληθυσμοί. Το Ιράν βρίσκεται σε μια σύγκρουση αυτή στιγμή, με τη Δύση και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πολιτική κίνησης αφγανικών πληθυσμών δυτικότερα, που φτάνουν μέχρι την Τουρκία.

Ο τέταρτος λόγος αύξησης των ροών ειδικά, μετά τον Μάιο-Ιούνιο, είναι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας με Ευρώπης και ΗΠΑ εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι από τις 15 Ιουλίου 2019 όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απεφάσισε να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας προχώρησαν σε μια σειρά δηλώσεων για άνοιγμα των συνόρων τους.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισκέπτεται την Άγκυρα την Πέμπτη και στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet