Δίωξη κατά δημάρχου Ελληνικού για το λούνα παρκ
Κοινωνία

Δίωξη κατά δημάρχου Ελληνικού για το λούνα παρκ

Αντιμέτωπος με κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος βρίσκεται ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης για το λούνα παρκ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών απήγγειλε κατηγορία σε βάρος του δημάρχου για την υπόθεση του πρόσφατου τραγικού δυστυχήματος στο λούνα παρκ, όπου έχασε τη ζωή του ένας 13χρονος.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καταλογίζει ευθύνες στον Δήμο Ελληνικού, αλλά και στον δήμαρχο για τη λειτουργία του επίμαχου λούνα παρκ. Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι ουδέποτε κατατέθηκε μελέτη για το εάν είναι κατάλληλος ο χώρος για τη λειτουργία λούνα παρκ, κάτι που, όπως σημειώνεται, έπρεπε να γίνει προτού φτάσει το θέμα της εκμίσθωσης του χώρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Παράλληλα, ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης ελέγχεται επειδή δεν μερίμνησε για τη σύσταση αρμόδιας Επιτροπής, η οποία θα έκανε τον έλεγχο για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων του λούνα πάρκ, ώστε να εγκριθεί η άδεια λειτουργίας.

Στο πόρισμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η παραχώρηση-εκμίσθωση από τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, κοινόχρηστων χώρων για την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα παρκ, επί του δημοτικού πάρκου Αφροδίτης (Διομήδη Κομνηνού) το 2013, καθώς και έναντι της υπεραγοράς στο τέρμα της Λ. Κύπρου παλαιότερα (2011), με απευθείας συμφωνία, έγινε μη νόμιμα.
  • Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκαν σε διατάξεις που δεν εφαρμόζονται για την εγκατάσταση και λειτουργία λούνα παρκ, αλλά μόνο σε περιπτώσεις παραχώρησης δημοτικών χώρων για επιστημονικούς ή καλλιτεχνικούς σκοπούς.
  • Δεν εκδόθηκε άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ στη «HAPPY FUN ΕΠΕ» από τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και συνεπώς η μισθώτρια εταιρεία, μη νομίμως εγκατέστησε και λειτούργησε στον παραχωρηθένττα δημοτικό χώρο τη δραστηριότητα λούνα παρκ, καθόλη τη διάρκεια χρήσης του συγκεκριμένου χώρου.
  • Ο χώρος που χρησιμοποιούσε η εταιρεία, ήταν 2.450 μ2, έναντι των 700 μ2 που είχαν μισθωθεί.
  • Δεν υποβλήθηκε από τη μισθώτρια εταιρεία αίτηση για χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης και άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ, παρά τη μίσθωση του χώρου για τον σκοπό αυτό και την εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
  • Οι υπηρεσίες και τα όργανα του δήμου, παρά το γεγονός ότι εισέπρατταν τακτικά το μίσθωμα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και συγκεκριμένα στην πρόσκληση του ενδιαφερόμενου (μισθωτή) για την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών αδειοδότησης της εγκατάστασης, άλλως στην αποβολή του από τον παραχωρηθέντα χώρο και τη μονομερή άρση της σχετικής παραχώρησης.
  • Λόγω του ότι δεν εκδόθηκε ποτέ άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ, δεν ελέγχθη αν ο παραχωρηθείς χώρος πληροί τις ελάχιστες αποστάσεις από νόμιμες κατοικίες, ούτε εξετάστηκαν κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει γειτνίαση της εγκατάστασης με δασικού χαρακτήρα έκταση, καθώς και η επίδραση της επίμαχης εγκατάστασης στις εν γένει λειτουργίες της πόλης.
  • Παρά τη δραστηριοποίηση της επιχείρησης άνευ αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας, γεγονός που ήταν στις υπηρεσίες του Δήμου γνωστό, ο Δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν μη νόμιμα, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι ο δήμαρχος όφειλε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διαπίστωση της άνευ αδείας λειτουργίας, να παράσχει στο αρμόδιο όργανο (Α.Τ. Ελληνικού) την εντολή για τη σφράγιση της εγκατάστασης.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet