Δεν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους οι Έλληνες έφηβοι
Κοινωνία

Δεν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους οι Έλληνες έφηβοι

Όλο και λιγότεροι έφηβοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Ο ένας στους πέντε αναφέρει ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς έχασε την εργασία του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ περίπου ο ένας στους δέκα αναγκάστηκε να μετακομίσει σε άλλη περιοχή μαζί με την οικογένειά του.

Χαμηλό, αλλά άξιο προσοχής, ποσοστό των μαθητών (5,4%) αναφέρει ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στην οικογένειά τους λείπουν χρήματα ακόμη και για την αγορά φαγητού.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την «Πανελλήνια Έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία» που διενεργήθηκε το 2014 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, από το 2006 ως το 2010 το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους είναι καλή μειώνεται από 66,5% σε 48,1%.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφεται μείωση στο ποσοστό των εφήβων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (από 69,0% σε 60,1%).

Το 2014 ο ένας στους πέντε εφήβους (21,3%) αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του έμεινε άνεργος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ ποσοστό 8,2% αναφέρουν ότι λόγω της κρίσης χρειάστηκε να μετακομίσουν είτε σε διαφορετική περιοχή, είτε μαζί με συγγενείς.

Σχετικά με τις αλλαγές που φαίνεται να επιφέρει η οικονομική κρίση στη ζωή των εφήβων, τρεις στους δέκα μαθητές αναφέρουν ότι σταμάτησαν να πηγαίνουν ταξίδια και διακοπές (27,9%) και ότι η κρίση δημιούργησε εντάσεις και καυγάδες μέσα στην οικογένεια (27,3%).

Η έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children» υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην Ελλάδα τo πρόγραμμα υλοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας κυρίας Α. Κοκκέβη.

Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 243 σχολικές μονάδες.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet