Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Το ποσοστό και ο χρόνος ανοσίας μετά από κάθε δόση
reader.gr
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Το ποσοστό και ο χρόνος ανοσίας μετά από κάθε δόση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, γεγονός που επιτρέπει ένα παραπάνω βήμα προς την ελευθερία. Οι περισσότεροι έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ μια μεγάλη μερίδα πολιτών έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Τι ανοσία αποκτούμε, όμως, ανάλογα με το εμβόλιο και τις δόσεις που έχουμε λάβει; Οι ειδικοί απαντούν:

  • Pfizer/BionTech: Η πρώτη δόση του εμβολίου δίνει 52% ανοσία, στις επτά ημέρες από τη στιγμή του εμβολιασμού. Στις 14 ημέρες, φθάνει το 89%. Μετά από τρεις εβδομάδες, όπου γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου, η ανοσία «αγγίζει» το 95,3%.
  • AstraZeneca: Με την πρώτη δόση του εμβολίου εξασφαλίζουμε ανοσία 70% σε διάστημα 21 ημερών. Ωστόσο, το ποσοστό φτάνει το 100% με τη δεύτερη δόση, δηλαδή δύο μήνες μετά την πρώτη.
  • Moderna: Με την πρώτη δόση του εμβολίου αποκτούμε ανοσία 92% μετά από 14 ημέρες και 95% μετά τη δεύτερη δόση έπειτα από 4 εβδομάδες.
  • Johnson & Johnson: Με το μονοδοσικό εμβόλιο εξασφαλίζουμε 85% έως 99% ανοσία.

Τζανάκης: Ανοσία σε 3 εβδομάδες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, χρειάζονται τρεις εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσει σχετική ανοσία στον κορωνοϊό ένας πολίτης που έχει λάβει το εμβόλιο. Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Τζανάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, ο ιός τον βρίσκει ανεμβολίαστο. Πρέπει να περάσουν τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για να έχει κάποια κάλυψη».

Θεοδωρίδου: Περιμένουμε τις μελέτες για τη μίξη εμβολίων

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μίλησε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφορικά με μία ενδεχόμενη «μίξη εμβολίου», δηλαδή διαφορετικό εμβόλιο σε α’ και β’ δόση, τόνισε ότι για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα μελετών.

Θεμιστοκλέους: Σταδιακά το άνοιγμα των εμβολίων για τους 30-44

Με τη σειρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αποκάλυψε τον «οδικό χάρτη» για το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλο το «πακέτο επιλογών» για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 30-44. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι η επιλογή για όλα τα εμβόλια θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Το εν λόγω άνοιγμα θα πραγματοποιηθεί «σπαστά» ανά πενταετία και θα προηγηθεί η ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών, θα ακολουθήσουν οι 35-39 ετών και μετά οι 30-34 ετών. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι -εφόσον πάνε όλα καλά- εντός του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 18+, με το άνοιγμα να γίνεται επίσης τμηματικά, με τις ηλικιακές ομάδες να χωρίζονται σε 18-24 και 25-29.

Ξεπέρασαν τα 3,7 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο emvolio.gov.gr, στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά 3.760.640 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.500.000 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση -ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 23,7%- και 1.277.825 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις -ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 12%. H χθεσινή (10/5) ημέρα έκλεισε με 113.024 νέους εμβολιασμούς συνολικά.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε τον Μάιο

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για τον μήνα Μάιο, ανακοινώθηκε ότι:

  • Από την Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις
  • Από τη Moderna περιμένουμε 350.000 δόσεις
  • Από τη Johnson & Johnson περιμένουμε 220.000 δόσεις, αλλά και μια επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις
  • Από την AstraΖeneca περιμένουμε κάποιες πρώτες παραδόσεις και επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet