Εμβόλιο: Πρεμιέρα σήμερα για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson
reader.gr
Κοινωνία

Εμβόλιο: Πρεμιέρα σήμερα για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson

Ακόμη ένα εμβόλιο προστίθεται σήμερα, Τετάρτη 5/5, στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson εκτός από το ότι είναι πρακτικό -καθώς διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης- είναι, παράλληλα, αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο, ενώ φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Σημειώνεται ότι η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες. Μετά τις 49 ημέρες, μάλιστα, προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από τον θάνατο. Σε αντίθεση με τα mRNA εμβόλια, άλλωστε, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Από σήμερα αυξάνεται, παράλληλα, η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο έως και 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Open, το πρόγραμμα του εμβολιασμού επιταχύνεται και στη Θεσσαλονίκη, καθώς μόνο στο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ πραγματοποιούνται ημερησίως 6.000 εμβολιασμοί.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna η Ελλάδα θα παραλάβει 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις τον Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιον ενώ η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. 

Μαζικά ραντεβού από 30άρηδες και 40άρηδες

Κατά χιλιάδες σπεύδουν, την ίδια ώρα, οι τριαντάρηδες και οι σαραντάρηδες να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι στην ηλικιακή ομάδα των 45 – 49 ετών, που άνοιξε το Μεγάλο Σάββατο, είχαν κλείσει ραντεβού, μέσα σε λίγα 24ωρα, περίπου 340.000 συμπολίτες μας. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφτηκε τη Δευτέρα του Πάσχα μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Μελίσσια, η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και πλέον όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet