Εμβόλιο: Υγειονομικοί εξηγούν πού οφείλεται το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων
reader.gr
Κοινωνία

Εμβόλιο: Υγειονομικοί εξηγούν πού οφείλεται το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων

Στη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών είναι «ντροπή» απάντησαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, εξηγώντας που οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά όσων έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Υπάρχει μία κατασυκοφάντηση του υγειονομικού προσωπικού με στρεβλά στοιχεία για τους εμβολιασμούς. Εμείς ζητάμε και ο τελευταίος υγειονομικός να εμβολιαστεί γι’ αυτό και ζητάμε μία δεύτερη ευκαιρία για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των συνάδελφων. Θεωρούμε ότι τώρα αυτό γίνεται εκ του πονηρού γιατί προσπαθούν να ρίξουν σε εμάς το φταίξιμο για την ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού», ανέφερε αρχικά ο κ. Γιαννάκος.

«Είναι απογοητευτικό να ακούγεται από κυβερνητικά χείλη ότι είναι ντροπή να ακούγεται ότι δεν εμβολιάζονται οι υγειονομικοί» είπε και παράλληλα ανέφερε ότι τα νούμερα για τον εμβολιασμό των υγειονομικών είναι «λάθος»

«Το 62% βρίσκεται στις λίστες όσων εμβολιάστηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Υπάρχει όμως ένα 10% οι οποίοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, έχουν αντισώματα και με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τακτικά τα αντισώματα και δεν εμβολιάζονται. Υπάρχει ακόμα και ένα 10% το οποίο είναι σε λίστες αναμονής σε νοσοκομεία και κάνουν εμβόλια όταν περισσεύουν. Είναι εγγεγραμμένοι στο πληροφοριακό σύστημα και έχουν κλείσει ραντεβού και ταυτόχρονα υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες συναδέλφων που με ιατρική εντολή δεν εμβολιάζονται, όπως είναι έγκυες, συνάδελφοι με αυτοάνοσα νοσήματα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Αν αθροίσουμε όλα αυτά τα ποσοστά υπερβαίνουμε το 80% των συναδέλφων, οι οποίοι είναι “εμβολιασμένοι” ή έχουν αντισώματα ή περιμένουν να εμβολιαστούν ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν», κατέληξε ο κ. Γιαννακός.

Το ποσοστό στους υγειονομικούς που έρχονται σε επαφή με κρούσμα αγγίζει το 100%

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί και έρχονται σε καθημερινή επαφή με κρούσματα αγγίζει το 100%. «Έχω διαφορετική προσέγγιση. Μας ενοχλούν αυτά τα νούμερα. Ένα νοσοκομείο όπως είναι το δικό μας έχει 1.600 εργαζόμενους, οι 900 έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Είναι οι γιατροί των εντατικών, οι γιατροί των υπολοίπων ειδικοτήτων, είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι οι φυσικοθεραπευτές. Σε αυτές τις ειδικότητες το ποσοστό των εμβολιασμών αγγίζει το 100%. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των διοικητικών που δεν έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς», είπε αρχικά και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «μεγαλύτερη προσοχή» και «σεβασμός του έργου των υγειονομικών», που έχει και σημαντικό αριθμό θυμάτων στη μάχη απέναντι στην πανδημία.

«Δεν είναι τα νούμερα αυτά. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υγειονομικών που έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία και δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα μία συνάδελφο που είχε νοσήσει και μόλις έπεσαν τα αντισώματά της έκανε εμβόλιο.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών»

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Τετάρτη, είχε προσδιορίσει το ποσοστό των υγειονομικών που έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο 62,5%, σχολιάζοντας ότι είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

«Είμαστε στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη, είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει», είχε πει μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους ξεπερνά το 75% και στην Ελλάδα σκάρτα φτάνουμε το 60%», σημειώνοντας ότι «στις ΜΕΘ 8 στους 10 είναι μη εμβολιασμένοι» και πρόσθεσε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι πολύ καλά οργανωμένο». 

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη και στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, ενώ σημείωσε ότι αντίθετα οι νέες γενιές «φαίνονται άνθρωποι προοδευτικοί που παίρνουν την ζωή τους στα χέρα τους και εμβολιάζονται».

Πηγή: reader.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet