Επιχείρηση του Λιμενικού για διάσωση μεταναστών στη Χάλκη – Απρόοπτο με τουρκικές ακταιωρούς
Κοινωνία

Επιχείρηση του Λιμενικού για διάσωση μεταναστών στη Χάλκη – Απρόοπτο με τουρκικές ακταιωρούς

Επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, μετά από SOS που εξέπεμψε πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες, πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χάλκης.

Σύμφωνα με το OPEN,  έχουν διασωθεί 96 άτομα εκ των οποίων τα 77 έχουν μεταφερθεί στη Ρόδο από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και από παραπλέοντα σκάφη. Οι υπόλοιποι 19 διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο τουρκικών συμφερόντων, το οποίο συνοδεία τουρκικής ακταιωρού τούς μετέφερε στα παράλια της Τουρκίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και το πλοίο «Alexandra A» με σημαία Μάλτας, το οποίο είναι τουρκικών συμφερόντων και το οποίο είχε περισυλλέξει κάποιους ανθρώπους από τη θάλασσα, όταν εμφανίστηκαν δύο τουρκικές ακταιωροί, οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αφού άρχισε να επιβιβάζει τους ανθρώπους που είχαν διασωθεί από το συγκεκριμένο σκάφος.

Οι ελληνικές αρχές έκαναν επανειλημμένες εκκλήσεις στις τουρκικές ακταιωρούς προκειμένου ν’ αποχωρήσουν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς περισυνέλεξε τα 19 άτομα, και όπως αναφέρει το OPEN, χωρίστηκαν και οικογένειες εξαιτίας της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Το πλοιάριο, που είχε αποπλεύσει από το Μποντρούμ απέναντι από την Κω αργά το απόγευμα της Τρίτης και στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 96 άτομα, πήρε πορεία νότια και ανοιχτά της Ρόδου και 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης εξέπεμψε σήμα SOS.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν πέντε σκάφη που έπλεαν στην περιοχή, τρία περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, δύο ελικόπτερα, αλλά και μία ελληνική πυραυλάκατος προκειμένου να περισυλλέξουν τους 96 ανθρώπους.

Η επιχείρηση ήταν αρκετά δύσκολη καθώς στο σημείο έπνεαν άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Ανάμεσα στους 96 διασωθέντες υπάρχουν και κάποιοι τραυματίες, συγκεκριμένα μία γυναίκα έχει σπάσει το πόδι της.

Στο σημείο παραμένει ισχυρός αριθμός πλοίων και σκαφών του Λιμενικού.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet