Ηχηρό «Όχι» μαθητών και φορέων στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ηχηρό «Όχι» μαθητών και φορέων στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό

Για 7η συνεχόμενη χρονιά έλαβε χώρα ο ψηφιακός σχολικός διαγωνισμός «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό», με πολυάριθμες συμμετοχές σχολείων και μαθητικών κοινοτήτων ανά την ελληνική επικράτεια.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 299 ομάδες αποτελούμενες από 1.138 μαθητές της πέμπτης και έκτης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, και 153 εκπαιδευτικούς από 116 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί προϊόν κοινής πρωτοβουλίας του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του British Council, αλλά και αγαστής συνεργασίας με τη «Samsung Hellas». Παράλληλα, φέρει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για την υλοποίηση του έχει αποδειχθεί καθοριστική η συμβολή των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Το παρόν στην τελετή βράβευσης που φέτος, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, έδωσαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας «είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αλλά ακόμα περισσότερο όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, γιατί η συμμετοχή μετράει περισσότερο από τη διάκριση».

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε «το πόσο σημαντικό είναι το πρότζεκτ αυτό που κλείνει την πόρτα στον σχολικό εκφοβισμό», ενώ τόνισε «πόση συγκίνηση και υπερηφάνεια» ένιωσε όταν ενημερώθηκε για τα εκατοντάδες βίντεο και τα μηνύματα των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια τους και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας θα είναι πάντα αρωγός σε ανάλογες αξιόλογες προσπάθειες.

Η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ντόρα Πάλλη, από την πλευρά της καλωσόρισε -διαδικτυακά- τους μαθητές, εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον ψηφιακό σχολικό διαγωνισμό «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» και ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Σημείωσε ότι «βρισκόμαστε για 7η συνεχόμενη χρονιά εδώ, για να χειροκροτήσουμε παιδιά με κοινωνικές ανησυχίες και αποθέματα ευσυνειδησίας. Παιδιά που δεν ετεροκαθορίζονται από στερεότυπα και ομαδοποιήσεις. Παιδιά που θέλουν ο καθένας και η καθεμία από τους συμμαθητές τους τους να απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό που απαιτούν και για τον εαυτό τους» για να προσθέσει ότι «αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι πως το bullying δεν εντοπίζεται στη σφαίρα της φαντασίας των μαθητών, αλλά αναδεικνύεται καθημερινά σε μάχη της “διπλανής σχολικής αίθουσας”».

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την ψηφιακή τους παρουσία οι Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Διεθνούς Εκεχειρίας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Διεθνούς Εκεχειρίας, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, χρυσός παραολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, αργυρή ολυμπιονίκης στο πόλο και πρόεδρος του Συλλόγου Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Εύη Μωραΐτίδου, αργυρή ολυμπιονίκης στο πόλο και πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης του «bullying», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να λύνουμε τις διαφορές μας μέσα από τον διάλογο.

Η κ. Πάλλη – Πετραλιά μίλησε για τις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σημειώνοντας: «Αρχές και αξίες που δεν είναι μόνο Ολυμπιακές αλλά πανανθρώπινες. Αυτές οι αξίες αναδείχθηκαν τις δύσκολες ώρες που περνάει η ανθρωπότητα. Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η πειθαρχία, η επιβράβευση της επιμονής».

O κ. ByungMoo Θεόφιλος Shin, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Samsung Electronics Hellas, αφού συνεχάρη τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, δήλωσε: «Η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα θα βρίσκεται πάντα στο κέντρο των δραστηριοτήτων της “Samsung”. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε σε μία καλύτερη παγκόσμια κοινωνία. Οφείλουμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί με την κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμούς που έχουν το όραμα και την εμπειρία για να κάνουν τη διαφορά».  

Το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής κατέκτησε την πρώτη θέση με το έργο «Backspace», εξασφαλίζοντας τεχνολογικό εξοπλισμό από την «Samsung Electronics Hellas» με στόχο την ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και ψηφιακής επιμόρφωσης των μαθητών του.

Ακόμη, διακρίθηκανμε την ακόλουθη σειρά, το 8ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας, το Δημοτικό Ελληνογερμανικής Αγωγής, το 51ο Δημοτικό Αθηνών και το  διαπολιτισμικό Δημοτικό Σαπών Ροδόπης.

Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στη Σχολή Μωραϊτη για την πιο δημιουργική εργασία, στα Εκπαιδευτήρια Καντά για την πιο καλλιτεχνική εργασία, στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας για την πιο ομαδική εργασία, στο Γυμνάσιο Πάρου για την πιο τεκμηριωμένη εργασία, στο 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας για την πιο πρωτότυπη εργασία, στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), Γυμνάσιο Κιλκίς για την πιο συνεργατική εργασία και στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), Γυμνάσιο Νάουσας για την πιο συγκινητική εργασία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet