Η αβάσταχτη ελαφρότητα της… Μονμάρτης, τα άβατα και οι «αόρατοι» της Αθήνας
Κοινωνία

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της… Μονμάρτης, τα άβατα και οι «αόρατοι» της Αθήνας

Τα Εξάρχεια ως άλλη… Μονμάρτη προκάλεσαν γέλιο και σχόλια, αλλά τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι άμεσα συνυφασμένα με την ασφάλεια.

Η δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα ότι τα Εξάρχεια είναι κάτι σαν τη γαλλική Μονμάρτη (Μονμάρτρη, ακριβέστερα, επί το γαλλικότερον) προκάλεσε κύμα γέλωτος, αλλά και θυμηδίας, σε αρκετούς πολίτες που βλέπουν την πολιτική ηγεσία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εξωραΐζει την κατάσταση, προκειμένου να αποφύγει να «θέσει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων». Η ατάκα της κ. Παπακώστα έγινε talk of the town, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα δελτία ειδήσεων. Παρέα γνωστών και επιφανών, το πρωί της Δευτέρας, φερ’ ειπείν, σε κεντρικό καφέ της πλατείας Κολωνακίου, σάρκαζε τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού, προσπαθώντας να μαντέψει σε ποιο παρισινό καρτιέ θα ανήκε η πολιτική αυτή «πιάτσα».

Η κ. Παπακώστα, βεβαίως, δεν το παράτησε. Βρέθηκε βαλλόμενη πανταχόθεν, αλλά ως γνήσια εκπρόσωπος του αριστοτελισμού στην ελληνική πολιτική σκηνή, το φιλοσόφησε και απάντησε σε όσους της καταλόγισαν «αντουανετισμό». Στο πνεύμα της γαλλικής επανάστασης, θυμήθηκε τους «αβράκωτους», τους περίφημους sans cullotes, για να απαντήσει στους Ειδικούς Φρουρούς που την πέρασαν γενεές 14, ενώ συνέστησε ουσιαστικά και «καθρεφτάκι» σε όσους την κατηγορούν ως άλλη Αντουανέτα. 

Κάπως έτσι, το βράδυ της Δευτέρας, στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με το ερώτημα: «Είναι τα Εξάρχεια Μονμάρτη;». Προσπάθησε με κάποιον τρόπο και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η κ. Παπακώστα προφανώς εννοούσε ότι θα έπρεπε να είναι σαν το παρισινό διαμέρισμα. Άδειασε έτσι κομψά την υπουργό του, η οποία δεν είπε αυτό που ο πρωθυπουργός υπέθεσε ότι είπε, χωρίς, όμως, να την εκθέσει εντελώς.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, αναγνώρισε την αποτυχία του κράτους στην περιοχή, μιλώντας για μια προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το ΕΜΠ, τους κατοίκους και τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, χωρίς, πάντως, να προσδιορίσει επακριβώς τις παραμέτρους αυτού του προς δρομολόγηση σχεδίου. 

Την ίδια ώρα, βεβαίως, οι κάτοικοι της περιοχής δεν γελούν ιδιαίτερα με την παρομοίωση της κ. Παπακώστα με μια περιοχή που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κάτι σαν την Πλάκα ή το Μοναστηράκι: γραφική μεν, αλλά άκρως τουριστική. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό και παρά την επέλαση του AirBnB, τα Εξάρχεια προσελκύουν άλλου είδους τουρισμό, πιο…εναλλακτικό. Από την άλλη, γύρω από την καρδιά των Εξαρχείων σαν να υπάρχει μια νοητή κόκκινη γραμμή για την Αστυνομία, οι καταλήψεις κτηρίων συνεχίζονται απρόσκοπτα, ενώ, παρά τις επιμέρους επιχειρησιακές επιτυχίες της Αστυνομίας, τα κυκλώματα ναρκωτικών και παραεμπορίου συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο. Όλα αυτά, προφανώς, εις βάρος των κατοίκων μιας από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας, οι οποίοι παρακολουθούν στωικά τον μαρασμό εδώ και χρόνια.

Εκτός από τη… Μονμάρτη, η ΑΣΟΕΕ

Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ευρύτερο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Γιατί, μπορεί η κ. Παπακώστα να υπεραμύνθηκε του… καλλιτεχνικού χαρακτήρα των Εξαρχείων, λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, όμως, στην Πατησίων, μπροστά από την ΑΣΟΕΕ, κυκλώματα λαθρεμπορίου συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα. Πριν από μερικές μέρες, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης πήγε με μια κάμερα και ανέδειξε αυτό που βλέπουν όσοι διασχίζουν το πεζοδρόμιο της Πατησίων.

Χθες, δύο υποψήφιοι αιρετοί, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Μπακογιάννη, Ανδρέας Κωνσταντάτος, και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιώργο Πατούλη, Γιάννης Οικονόμου, μαζί με ένα άτομο με αναπηρία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή των ανθρώπων που λυμαίνονται τον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ και προπηλακίστηκαν.

Οι «αόρατοι» της Αθήνας

Φυσικά, το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ. Γιατί, μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν είτε στα Εξάρχεια, είτε στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά σε πολλές άλλες γειτονιές του κέντρου, η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική.

Ειδικά στο τρίτο δημοτικό διαμέρισμα (Ρουφ, Βοτανικός), στο τέταρτο (Κολωνός, Κολοκυνθού, Σεπόλια) και στο έκτο (Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής) πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν και αισθάνονται «αόρατοι» για την επίσημη πολιτεία. Αυτές είναι και οι γειτονιές στις οποίες η Χρυσή Αυγή έχει πέραση. Τόση και τόσο «υπόκωφη», ώστε πολλοί πολιτικοί παράγοντες, αλλά και δημοσκόποι, ανησυχούν μήπως ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος το 2014 πήρε 16%, κάνει την έκπληξη και περάσει δεύτερος, πίσω από τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος θεωρείται το φαβορί, αλλά έχει με τη σειρά του πολλή δουλειά στα προαναφερθέντα διαμερίσματα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet