Καιρός: Πότε αναμένεται στην Ελλάδα η «ψυχρή λίμνη» που θα φέρει βροχές και καταιγίδες
Βροχερός καιρός (πηγή: Eurokinissi)
Κοινωνία

Καιρός: Πότε αναμένεται στην Ελλάδα η «ψυχρή λίμνη» που θα φέρει βροχές και καταιγίδες

Συναγερμό προκαλεί το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη, με τη Γερμανία να μετρά τουλάχιστον 100 νεκρούς από τις πλημμύρες. Πλέον, το καιρικό φαινόμενο έχει αρχίσει να κινείται αργά προς τη Μεσόγειο και θα επηρεάσει και την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, που επικαλείται νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η «ψυχρή λίμνη» απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και κινείται, αργά, νοτιοανατολικά, προς τη νότια Ιταλία, όπου και θα βρίσκεται το μεσημέρι της Κυριακής (18/7).

Κατά την κίνησή της αυτή, η ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές Άλπεις (Αυστρία), στα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου (Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σερβία) και την Ιταλία, όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Η θέση της «ψυχρής λίμνης» το μεσημέρι της Κυριακής / Φωτογραφία: meteo.gr

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες δεν αναμένονται στην Ελλάδα μέχρι την Κυριακή. Ωστόσο, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται αστάθεια και εκδήλωση καταιγίδων και στη χώρα μας. Γι’ αυτήν την εξέλιξη του καιρού θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» η «ψυχρή λίμνη» / Φωτογραφία: meteo.gr

Τι λένε Λαγουβάρδος, Μαρουσάκης

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, «η ψυχρή λίμνη δίνει το καλοκαίρι έντονα φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε δει και στη χώρα μας, τον Ιούλιο του 2019 στη Χαλκιδική», σχολίασε ο κ. Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε», τονίζοντας ότι «κατεβαίνει νοτιότερα αυτή η ψυχρή λίμνη και θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως Κροατία, Σλοβενία και κομμάτια της Ιταλίας».

Στη συνέχεια επισήμανε το εξής: «Ένα τμήμα, από ό,τι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας, με αστάθεια από την Κυριακή και μετά, και κυρίως τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Θα περάσουμε σε ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή, βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, που εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια», σημειώνοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι γνωστές μέσα στο Σαββατοκύριακο και ας μη βιαστούμε.

Ερωτηθείς σχετικά με το σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, ο Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε ότι θα πλήξουν κυρίως τα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ενώ τα νησιά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν προβλήματα. «Διακρίνουμε ήδη κάποιες περιοχές, αλλά επειδή αυτά τα φαινόμενα είναι και τοπικά, είναι νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα μέσα στο Σαββατοκύριακο για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε.

«Τα φαινόμενα θα επεκταθούν από τη Δευτέρα και μετά» σχολίασε, ενώ σε ερώτηση για το αν θα κρατήσει τρεις με τέσσερις ημέρες, ανέφερε πως «κάπου τόσο φαίνεται να κρατούν. Πάντως, μέχρι και το Σάββατο δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα, θα είναι από τη Δευτέρα και μετά», σχετικά με την «ψυχρή λίμνη», ένα φαινόμενο για το οποίο έδωσε την πρόβλεψή του και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet