Κορωνοϊός – Γκ. Μαγιορκίνης: Ή φορτσάρουμε τον εμβολιασμό ή θα έχουμε τέταρτο κύμα τον χειμώνα
reader.gr
Κοινωνία

Κορωνοϊός – Γκ. Μαγιορκίνης: Ή φορτσάρουμε τον εμβολιασμό ή θα έχουμε τέταρτο κύμα τον χειμώνα

Αν υπάρξει υπέρμετρη χαλαρότητα κι αν δεν τηρηθεί πιστά το πλάνο του εμβολιασμού, τότε ο χειμώνας θα είναι μία από τα… ίδια. Αυτό υποστήριξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κι έκανε έκκληση για να φορτσάρει η κοινωνία σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Ελευθερία» και να ενταθούν οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κι εκπρόσωπο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η πορεία της πανδημίας δείχνει σημεία ύφεσης, ωστόσο δεν θα έχουμε 100% ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι για να μην περάσουμε τα ίδια με πέρσι τον χειμώνα πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε.

«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε.

Σχετικά με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60%-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.

Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες. Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60%-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής. Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60%-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.

Επίσης, εκτίμησε ότι τέλος Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί τον χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας τον χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60%-70%» σημείωσε.

Αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι. 

«Τον χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι λιγότεροι για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν και το χαμηλότερο ποσοστό στους εμβολιασμούς.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet