Κορωνοϊός: «Πάσχα στην πόλη» προκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι
Κοινωνία

Κορωνοϊός: «Πάσχα στην πόλη» προκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι

Το σενάριο για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων απομακρύνεται -όπως όλα δείχνουν- καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην επικράτεια, ενώ και η πίεση στο ΕΣΥ εκτιμάται πως δεν θα περιοριστεί άμεσα, τουλάχιστον όχι το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι την εορταστική περίοδο, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα «κλειδώσουν» σύντομα οι όποιες αποφάσεις.

Η πρόταση για «έξοδο στο χωρίο», πάντως, με self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει, όπως φαίνεται, «βγει από το τραπέζι».

«Μονόδρομος το Πάσχα… στο σπίτι»

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο της Λαρισας, Κώστας Γουργουλιάνης, τόνισε πως δεν υπάρχει σαφής γραμμή για το τι πρέπει να κάνουμε και οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν τελευταία στιγμή.

Αν και προέβλεψε Πάσχα «στο σπίτι», υπογράμμισε πως «ακολουθούμε το γνωστό ελληνικό, της τελευταίας στιγμής», αφήνοντας παράλληλα αιχμές πως μέχρι στιγμής κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.

«Όχι σε διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη»

Για λήψη αποφάσεων, αναφορικά με το Πάσχα, την επόμενη εβδομάδα έκανε λόγο, παράλληλα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σε σημερινές του δηλώσεις.

Σε ότι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να μπορέσουν να ταξιδέψουν το Πάσχα όσοι έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ότι «δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο». 

Όπως δήλωσε, άλλωστε, «υπάρχει ισχυρή πίεση στους νοσηλευόμενους και στις ΜΕΘ. Παρότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών. Το πρόβλημα υπάρχει. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση».

«Όχι στη μαζική μετακίνηση το Πάσχα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις και των Δημοσθενη Σαρηγιάννη και Ελένης Γιαμαρέλλου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα -εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self tests. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας ανησυχεί την επιτροπή, ενώ τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα, καθώς χθες μόνο υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet