Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τη συσσώρευση απορριμμάτων
Κοινωνία

Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τη συσσώρευση απορριμμάτων

Στην έκδοση εγκυκλίου με θέμα «Λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη μη αποκομιδή των αστικών στερεών αποβλήτων» προχώρησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, ενώ μέτρα προστασίας ανακοίνωσε και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην εγκύκλιο που εστάλη προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλες τις περιφέρειες της χώρας καθώς και τους Δήμους, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη μη αποκομιδή των αστικών αποβλήτων της χώρας λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους Δήμους, είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, καθώς κατά την επί μακρόν παραμονή τους στους κάδους και έξω από αυτούς, τα απόβλητα αποσυντίθεται, αυξάνεται το μολυσματικό τους φορτίο και δημιουργούνται καταστάσεις εντόνως αντιαισθητικές, οχληρές και ανθυγιεινές. Παράλληλα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, αέρας, βροχοπτώσεις) επιδεινώνουν την κατάσταση και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης αποκομιδής των αστικών αποβλήτων από ευαίσθητους χώρους (όπως είναι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α.) και την ακόλουθη σχολαστική απολύμανση των κάδων και του περιβάλλοντος χώρου με στόχο την πρόληψη διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι η χρήση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι επιβεβλημένη, ενώ κρίνεται απαραίτητη η επισήμανση προς τον πληθυσμό για ιδιαίτερη προσοχή κατά την επαφή του με αδέσποτα ή και οικόσιτα ζώα, σκυλιά, γάτες, τρωκτικά, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

Τέλος, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος της αποκομιδής των αστικών αποβλήτων προτείνεται η διενέργεια επιτόπου ελεγχόμενης απολύμανσης των αποβλήτων, χωρίς τη δημιουργία καταλοίπων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ με τη σειρά του συνιστά τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων συστήνονται:

  • Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
  • Οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
  • Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

Πηγή: in.gr/Μαίρη Μπιμπή

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet