Μυτιλήνη: Ένταση με πρόσφυγες στην κεντρική πλατεία του νησιού
Κοινωνία

Μυτιλήνη: Ένταση με πρόσφυγες στην κεντρική πλατεία του νησιού

Μία επιχείρηση καθαριότητας της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη κλιμάκωσε την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ των τοπικών Αρχών και τον προσφύγων.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Απριλίου 2018 ζητήθηκε από τους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί να αποχωρήσουν προκειμένου να καθαρισθεί ο χώρος και στη συνέχεια να επιστρέψουν εκεί. Οι διαδηλωτές αρχικά αρνήθηκαν και μάλιστα έβγαλαν τις μπλούζες τους και άρχισαν να σκουπίζουν την πλατεία με αυτές. Τελικά πείσθηκαν να αποχωρήσουν από τον κυρίως χώρο της πλατείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες υπό τα συνεχή συνθήματα των διαδηλωτών για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ένταση στην πλατεία έχει κλιμακωθεί μετά την είδηση του θανάτου του Αφγανού που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο εδώ και τέσσερις μέρες και ο οποίος καταγγέλλεται πως πέθανε εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό.

Με τη γνωστοποίηση του θανάτου του 40χρονου Αφγανού σήμερα, στα αιτήματα των διαδηλωτών για την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, τον απεγκλωβισμό τους από το νησί, καθώς και την άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής στον καταυλισμό, προστέθηκε και αυτό της τιμωρίας των υπευθύνων για τον θάνατο του συμπατριώτη τους.

Αντιδράσεις από τον Δήμο

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε πως επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το θέμα και ζητώντας φυσικά να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, πέραν της συνάντησης το μεσημέρι για τον καθαρισμό της πλατείας, ο κ. Γαληνός έχει συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους των μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία από τους οποίους απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία που τους φιλοξενεί».

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Γαληνός δήλωσε πως «η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη -δεν βοηθούν κανένα. Αντίθετα, υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet