Νέα κρούσματα ιλαράς σε υγειονομικό προσωπικό καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Νέα κρούσματα ιλαράς σε υγειονομικό προσωπικό καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Δύο νέα κρούσματα ιλαράς σε υγειονομικό προσωπικό έρχονται να προστεθούν στα πέντε που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Πρόκειται για μια νοσοκόμα που νοσηλεύεται με επιπλοκές και μια γιατρό του «Σισμανογλείου», που είναι καλά στην υγεία της.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η γιατρός νόσησε τον περασμένο Αύγουστο και η νοσηλεύτρια του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εξακολουθεί να νοσηλεύεται με επιπλοκές της ιλαράς στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «παροιμιώδη αδιαφορία του υπουργείου Υγείας για την επιδημική έξαρση της ιλαράς», καταγγέλοντας ότι δεν ελήφθη κανένα μέτρο και οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν ενημέρωσαν το προσωπικό για τα μέτρα προφύλαξης.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν νοσοκομεία, όπως το Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί, στα οποία στις εφημερίες προσέρχονται ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να νοσούν από ιλαρά, και το προσωπικό δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προφύλαξης.

«Δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ καθ’ ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς και δεν διαθέτουν εμβόλια. Επιτέλους ας ξυπνήσει το υπουργείο Υγείας πριν είναι αργά», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Θριάσιο: Γνωστό το πρόβλημα της ιλαράς

Το Θριάσιο Νοσοκομείο σχολιάζοντας τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με την έξαρση της ιλαράς ήταν γνωστό στο προσωπικό από τον Μάρτιο του 2017, μέσω της ειδικής εκστρατείας που εκπόνησε για την πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων.

«Το Νοσοκομείο μας πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων και το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και είχε συσταθεί ανοσολογικός έλεγχος και εμβολιασμός», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, όλοι οι επαγγελματίες που νόσησαν έχουν επιστρέψει από την αναρρωτική άδεια και εργάζονται κανονικά και από την 3η Σεπτεμβρίου, ουδείς άλλος εργαζόμενος του νοσοκομείου νόσησε.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, στο Θριάσιο, από τον Ιούνιο εξετάσθηκαν και επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ιλαράς σε οικογένειες Ρομά που κατοικούν στη περιοχή Ασπροπύργου που γειτνιάζει με το νοσοκομείο. Από τις 4 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν συνολικά έξι περιστατικά ιλαράς σε επαγγελματίες, χωρίς να έχουν μεταξύ τους επαφή (επίπτωση χαμηλή για κλειστό περιβάλλον και αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα), με σχετικά ελαφρά συμπτωματολογία και διήμερη προληπτική νοσηλεία.

«Από την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού “συστήθηκε άμεσος και επιτακτικός εμβολιασμός” σε όλους τους επίνοσους (βάσει επιδημιολογικού ορισμού) επαγγελματίες υγείας, ήτοι σε όλους όσους  ευρίσκοντο σε ηλικίες από 20-45 έτη και δεν είχαν γνωστή προηγούμενη νόσηση ή δεν είχαν επιβεβαιωμένο διπλό εμβολιασμό. Έως σήμερα έχουν εμβολιασθεί περί τα 100 άτομα, αριθμός ικανοποιητικός για επίτευξη “ανοσιακού τείχους” στον πληθυσμό των εργαζομένων στο Νοσοκομείο (ο επίνοσος πληθυσμός στο νοσοκομείο εκτιμάται  στα 200 άτομα)», διευκρινίζει το νοσοκομείο.

Τέλος, η διοίκηση του Θριάσιου υποστηρίζει ότι έγιναν συσκέψεις για τη διευκόλυνση της εξέτασης των εργαζομένων και τον εμβολιασμό τους και προμήθεια των πρώτων 50 εμβολίων MMR για Ιλαρά, Ερυθρά και Παρωτίτιδα, ενώ η ενεργητική επιτήρηση συνεχίζεται και δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε μετάδοση στο περιβάλλον των πρωτογενών κρουσμάτων.

Πηγή: health.in.gr/Μαίρη Μπιμπή

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet