Να ευχόμαστε να μην πιάσει φωτιά
Κοινωνία

Να ευχόμαστε να μην πιάσει φωτιά

Όπως τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σε σύσκεψη για το συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου στην αίθουσα συσκέψεων του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, η κατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο είναι οριακή.

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι μια πολύ μεγάλη απειλή και για το κράτος και για το περιβάλλον, αλλά και για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, όπως επεσήμανε ο κ. Ν. Δένδιας. Και συνέχισε τονίζοντας ότι «είναι κακή συγκυρία για μας ότι χειριζόμαστε αυτό το τεράστιο ούτως ή άλλως πρόβλημα υπό συνθήκες μέγιστης οικονομικής στενότητας, που σημαίνει ότι τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ περιορισμένα».

«Στο θέμα του στόλου των αεροσκαφών η κατάσταση είναι περίπου οριακή. Παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που κάνει η πολιτική αεροπορία για τη συντήρηση των αεροσκαφών, αυτά τα αεροπλάνα είναι πάρα πολύ παλιά και μάλιστα, δυστυχώς, προχθές χάσαμε ένα από τα έξι λιγότερο παλιά αεροπλάνα που είχαμε. Ο στόλος αυτός παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό βλαβών, κατά την προσπάθεια απογείωσης κάθε φορά, που αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πόσα αεροσκάφη θα έχουμε κάθε μέρα. Δηλαδή θεωρητικά στα χαρτιά έχεις Α αριθμό, αλλά η διαθεσιμότητα είναι πολύ πιο περιορισμένη. Όλο αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα πρέπει αυτά τα μέσα για την κατάσβεση που έχουμε στη διάθεσή μας να τα χρησιμοποιήσουμε πολύ εξυπνότερα και, κυρίως, πρέπει να κάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη», συνέχισε.

Πέρυσι μειώθηκαν οι καμένες εκτάσεις κατά περίπου 50% χωρίς περισσότερο προσωπικό, χωρίς περισσότερα χρήματα, με λιγότερα μέσα, όπως είπε ο ίδιος, και με «οριακές βελτιώσεις ασήμαντου κόστους, όπως παραδείγματος χάριν 70.000 ευρώ που χρειάστηκαν για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα πέντε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Αναφερόμενος στη συμβολή της ΕΛΑΣ ο υπουργός είπε πως «δεν μπορεί να επιτρέπουμε στους εμπρηστές να περιδιαβαίνουν τα δάση μας όταν έχουμε δείκτη τέσσερα και πέντε. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα αυτά που είναι αναγκαία για να σώσουμε το περιβάλλον, την περιουσία του έλληνα πολίτη, τη ζωή του ίσως».

Ολοκληρώνοντας μίλησε για τον τεράστιο ρόλο των δασαρχείων, τα οποία έχουν γνώση της κατάστασης: «Οι πυρκαγιές δεν εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο. Το τι υπάρχει ως καύσιμη ύλη και τι μορφής είναι τα δέντρα, τι μορφής είναι όλα αυτά τα στοιχεία που προσδιορίζουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς όταν ξεσπάσει, για να μην πω και για την πρόληψη, που είναι ακόμα πιο σημαντικό, εξαρτώνται πάρα πολύ από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι υπήρξαν συνεργάτες μας και βοηθοί σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet