Ξεκινά το πρόγραμμα για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ξεκινά το πρόγραμμα για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι

Το βραχιολάκι, το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων και υποδίκων, συνιστά πλέον και ελληνική πραγματικότητα, καθώς παραδίδεται σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου 2015, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η εταιρεία-ανάδοχος του σχετικού διαγωνισμού G4S δηλώνει ετοιμότητα, αναμένοντας από τις δικαστικές αρχές τα ονόματα εκείνων που θα το φορέσουν.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφο υπόμνημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του να αποφασίσει. Οι διατάξεις του δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού από προσωρινά κρατουμένους, υφ΄ όρον απόλυση κρατουμένους και κρατουμένους που δικαιούνται άδειας από τις φυλακές.

Σε αυτή τη φάση θα εκπονηθεί 18μηνο πιλοτικό πρόγραμμα με 250 κρατουμένους, από τους οποίους αποκλείονται αυστηρώς οι ισοβίτες.

Το βούλευμα, με το οποίο θα συνοδεύεται η δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού θα καθορίζει τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του κρατουμένου. Αν, π.χ., πρέπει να επισκέπτεται κάποιο νοσοκομείο, κέντρο αποτοξίνωσης ή πανεπιστημιακή σχολή, όπως στο πολυσυζητημένο παράδειγμα του Νίκου Ρωμανού, θα είναι σαφές στους δικαστικούς λειτουργούς και κατ’ επέκταση στους επόπτες του συστήματος.

Το βραχιολάκι κοστίζει γύρω στα 12,5 ευρώ την ημέρα, ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατούμενος, εκτός κι αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να το καταβάλει, οπότε το επωμίζεται το Δημόσιο.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet