“Ξετυλίγεται” το τρομοκρατικό κουβάρι του Χριστόδουλου Ξηρού
Κοινωνία

“Ξετυλίγεται” το τρομοκρατικό κουβάρι του Χριστόδουλου Ξηρού

Οι βόμβες που πυροδοτούνται μέσω κινητών τηλεφώνων -ίδιες με σχεδιαγράμματα που είχαν βρεθεί σε κατάλυμα των «Πυρήνων» στα Τουρκοβούνια-, η επιβεβαίωση του «κόλπου» με την υφαρπαγή στοιχείων σπουδαστών από τα ΤΕΙ Αθήνας στο Αιγάλεω, αλλά και η χρήση όπλων Τοκάρεφ που έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν τα αλεξίσφαιρα των αστυνομικών είναι ορισμένα από τα στοιχεία που οδηγούν τις αστυνομικές έρευνες σχετικά με τα σχέδια αιματηρών επιθέσεων του Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και τις σχέσεις του με τη “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”.

Ακόμη ερευνάται αν ο Χρ. Ξηρός είχε επαφή εκτός φυλακών με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα, με τον οποίο είχαν αναπτύξει «φιλικές σχέσεις» την περίοδο όπου ο τελευταίος κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού. Σημειώνεται ότι έχουν επιβεβαιωθεί επαφές του Β. Παλαιοκώστα και με τον Νίκο Μαζιώτη.

Κινητά για πυροδότηση

Ανάμεσα στα ευρήματα στην κατοικία του Χρ. Ξηρού στην Ανάβυσσο ήταν δύο μεταποιημένα κινητά με καλώδιο που παραπέμπουν σε ενεργοποίηση βομβών με κλήσεις από τηλέφωνα.

Τέτοιου είδους σύστημα πυροδότησης με κινητά είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση “Λαϊκή Θέληση” στην Ελλάδα στην πρώτη επίθεσή της στα δικαστήρια της Λάρισας, όπου είχε προγραμματισθεί η μεταγωγή μελών της “17Ν”. Η βόμβα αυτή είχε πυροδοτηθεί κατά λάθος από μια κυρία από τη Φλώρινα που καλούσε τον παλιό χρήστη του αριθμού!

Πυροδοτήσεις με κινητά -επίθεση στον σταθμό του μετρό στη Μαδρίτη το 2005- είχε χρησιμοποιήσει και η “Αλ Κάιντα”. Ωστόσο σχεδιαγράμματα για κατασκευή βομβών που πυροδοτούνται με κινητά τηλέφωνα είχαν βρεθεί τον Φεβρουάριο του 2013 -μετά την περιώνυμη ληστεία στον Βελβεντό- σε κατάλυμα των «Πυρήνων» στα Τουρκοβούνια.

Η «μικρή» και η σπουδάστρια

Δημιουργός του σχεδίου εθεωρείτο ηγετικό μέλος των «Πυρήνων» που φέρεται να συντόνιζε «από μέσα» την τωρινή επίθεση του Χρ. Ξηρού στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι στα Τουρκοβούνια είχε προσδιορισθεί και η παρουσία μιας γυναίκας που εθεωρείτο φίλη του προαναφερόμενου μέλους των «Πυρήνων». Ο «ηγέτης» των «Πυρήνων» υποδείκνυε στους ληστές του Βελβεντού να δώσουν κάποια στοιχεία στη «μικρή» που δεν είχε εντοπισθεί τότε και πιθανολογείται ότι τώρα είχε σχέση με το σύστημα υπόθαλψης του Χρ. Ξηρού.

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι η ανακάλυψη στην κατοικία στην Ανάβυσσο μίας πλαστής ταυτότητας, στοιχεία της οποίας ανήκαν σε μία 24χρονη στο Αλιβέρι και τη χρησιμοποιούσε η συνεργός του Χρ. Ξηρού.

Η 24χρονη δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ήταν σπουδάστρια στα ΤΕΙ Αιγάλεω και ουδείς έκλεψε ποτέ την ταυτότητά της. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι την περίοδο 2010-12 είχε διαπιστωθεί ότι μέλη των «Πυρήνων» που προσποιούνταν τους αστυνομικούς κατέγραφαν τα στοιχεία σπουδαστών στα ΤΕΙ του Αιγάλεω και παρήγαγαν παρόμοιες πλαστές ταυτότητες με αυτή που βρέθηκε και στο κρησφύγετο του Ξηρού.

Μάλιστα στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για αυτό το θέμα είχε καταθέσει στις 11 Μαρτίου 2011 μια 22χρονη σπουδάστρια στα ΤΕΙ Αθηνών που ανέφερε ότι στον υποτιθέμενο έλεγχο από την ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε και μια κοπέλα, η οποία παρουσιαζόταν ως αστυνομικός. Όπως ανέφερε, «η κοπέλα κατέγραψε τα στοιχεία μου σε ένα μεγάλο μπλοκ, ενώ ο άνδρας μού έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε αν υπάρχει τρομοκρατία στη σχολή ή αν υπάρχουν ζημιές μετά την επέτειο της 17ης Νοέμβρη»!

Το οπλοστάσιο

Ένα τρίτο σημείο ενδιαφέροντος για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι η ανάλυση του βαρέος οπλισμού που βρέθηκε στην κατοχή του Χρ. Ξηρού και των συνεργατών του. Ένα εξ αυτών είναι ένα Βrowning P35 των 9 mm -βελγικής ή ουγγρικής κατασκευής- το οποίο χρησιμοποιούσε παλιότερα η “17Ν”.

Ακόμη μέσα σε σακίδιο βρέθηκαν δύο Τοκάρεφ με σφαίρες 7.62 υψηλής διατρητικότητας, αλλά και ένα ιταλικό όπλο που δεν είναι ευκρινούς κατασκευής. Τα καλάσνικοφ που εντοπίστηκαν, με την πλάγια κάννη, θεωρούνται πιο σύγχρονης κατασκευής από τα «κλασικά» ΑΚ-47, ενώ οι σφαίρες που βρέθηκαν (Μagtech 9mm) είναι αυτές που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στα σκοπευτήρια και άλλοι σκοπευτές.

Ακόμη βρέθηκαν πολλά μέτρα ακαριαίο φυτίλι παραγωγής του 2010, η χρήση του οποίου έληγε το 2012 και υπολογίζεται ότι έχει γίνει στόχος αρπαγής ή παράδοσης εκρηκτικών από κάποιο μεταλλείο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι βασικοί προμηθευτές οπλισμού είναι Έλληνες ποινικοί που έχουν συνεργασθεί με Αλβανούς προμηθευτές.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet