Οι Έλληνες φεντεραλιστές σχολιάζουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Κοινωνία

Οι Έλληνες φεντεραλιστές σχολιάζουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

H Ελληνική Ένωση για την Ομοσπονδία της Ευρώπης (ΕΕΝΟΕ), μέλος της Union of European Federalists (UEF), σχολιάζει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, οι Έλληνες φεντεραλιστές σημειώνουν:

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενδεικτικά της δύσκολης πορείας της Ε.Ε. στην παρούσα περίοδο και των αδυναμιών της διαδικασίας με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ένωση.

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η συμφωνία, παρά τις υπαναχωρήσεις και τις εκπτώσεις επιτρέπει, για πρώτη φορά, μία έστω και άπαξ αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους της Ε.Ε. και ανοίγει το δρόμο για τη δυνατότητα της Επιτροπής να δανείζεται εξ ονόματος της Ένωσης. Η σωστή χρήση αυτής της δυνατότητας θα διευκολύνει την ομοσπονδιακή μετατροπή του προϋπολογισμού της Ένωσης που αποτελεί προϋπόθεση για μια βαθύτερη πολιτική ένωση.

Από την άλλη πλευρά αναδεικνύει πάλι τις αδυναμίες της τωρινής διαδικασίας λήψης αποφάσεων με την διακυβερνητική μέθοδο διαπραγμάτευσης. Για μια ακόμα φορά, οι ηγέτες της Ε.Ε. απευθύνθηκαν σε εθνικά ακροατήρια και αγωνίστηκαν για εθνικά χειροκροτήματα. Παρά το θετικό τελικό αποτέλεσμα, βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης που δεν προσέφεραν πλεονεκτήματα σε εθνικό επίπεδο  περικόπηκαν ή αγνοήθηκαν για να τηρηθούν οι εθνικές ισορροπίες (π.χ. η μείωση των κονδυλίων για την έρευνα, τις τεχνολογίες αιχμής, υγεία και για την καινοτομία).

Είναι ώρα η Ένωση να αποκτήσει πραγματικά ίδιους πόρους που θα εισπράττει απευθείας, και για τους οποίους θα λογοδοτεί απευθείας στους ευρωπαίους πολίτες.

Ένα δίδαγμα (και) του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι οι απαραίτητες αλλαγές στην Ένωση δεν μπορεί να γίνουν όσο τα κράτη προβάλλουν τις δικές του προτεραιότητες και εμποδίζουν την λήψη των σωστών αποφάσεων τη σωστή στιγμή. Η ανάγκη ομοφωνίας -και το εθνικό βέτο που συνεπάγεται- δεν επιτρέπει στην Ευρώπη να ανταποκριθεί έγκαιρα στις αυξανόμενες παγκόσμιες προκλήσεις.

Η Ευρώπη, τόσο λόγω της υγειονομικής κρίσης όσο και εξ’ αιτίας των τεράστιων μεταβολών στη διεθνή σκηνή τα τελευταία χρόνια, μπαίνει σε μια νέα φάση όπου οφείλει να αποφασίσει αν θα είναι  μόνο μια κοινή αγορά ή θα προχωρήσει σε βαθύτερη, δημοκρατική, πολιτική ένωση. Αν επιλέξει το δεύτερο, όπως διεκδικούμε οι φεντεραλιστές, απαιτείται αναθεώρηση των συνθηκών και αναδιαμόρφωση του πλαισίου με δημοκρατικό τρόπο, όπως το οραματίστηκε ο Altiero Spinelli. H μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο δεν μπορεί να προχωρήσει μέσα από τα διασταυρούμενα εθνικά βέτο αλλά μέσω της δημοκρατικής νομιμοποίησης από τους ευρωπαίους πολίτες.

Η ΕΕνΟΕ έχει ήδη στείλει σημείωμα στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή  με λεπτομερείς προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας όλους σε  ένα εποικοδομητικό διάλογο τους επομένους μήνες.

Η Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (UEF) είναι μια πανευρωπαϊκή, μη-κυβερνητική, μη-κομματική πολιτική οργάνωση, αφιερωμένη στην προώθηση της πολιτικής ενότητας της Ευρώπης. Για πάνω από 70 χρόνια η UEF υπήρξε η κύρια φωνή για την προώθηση της Ευρωπαϊκής ενότητας και αγωνίστηκε για κάθε μία από τις καίριες κατακτήσεις που οδήγησαν στην δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και, κατόπιν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, η UEF δεσμεύεται να προωθήσει την ιδέα μιας ισχυρής, δημοκρατικής και ομόσπονδης Ένωσης με ουσιαστικές εξουσίες και επαρκείς πόρους που θα της δίνουν την δυνατότητα να δρα αποτελεσματικά στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η UEF συνεργάζεται με την ομάδα Spinelli (Spinelli Group) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ διαθέτει πάνω από 30.000 μέλη με 25 εθνικά τμήματα και 400 τοπικές ομάδες, που συντονίζονται από την Ευρωπαϊκή Γραμματεία που εδρεύει  στις Βρυξέλλες. Διαθέτει επίσης και Οργάνωση νέων με 13.000 μέλη -οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (Young European Federalists).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet