Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες αθλητών της ενόργανης περί σεξουαλικής παρενόχλησης
reader.gr
Κοινωνία

Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες αθλητών της ενόργανης περί σεξουαλικής παρενόχλησης

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μετά την επιστολή 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ανοιχτή επιστολή τους καταγγέλλουν σωματική, βία καθώς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές που ξεκινούν από το 1985.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου, θα διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες.

Τι προηγήθηκε 

Με επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρονται σε συστηματική σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία και ζητούν την παρέμβασή τους.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» τα περιστατικά που καταγγέλλονται ξεκινούν από το 1985 και καλύπτουν διαφορετικές χρονικές στιγμές με τους αθλητές να χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό κοινό μυστικό τις προπονητικές μεθόδους που «έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

«Άρπαζαν από τα μαλλιά κοριτσάκια…»

Στην επιστολή τους αναφέρεται:

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές-τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα καταγγέλλουν, κάποιοι προπονητές ανάγκαζαν αθλητές να χτυπούν τους συναθλητές τους. «Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα», σημειώνεται.

Επίσης, τονίζεται ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, ενώ κάποιοι αθλητές, είχαν φτάσει στο σημείο να τρώνε την οδοντόκρεμα διότι δεν άντεχαν την πείνα και να ψάχνουν ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν.

Περιστατικά σεξουαλική κακοποίησης

Εκτός όμως από τη σωματική βία γίνεται λόγο στις καταγγελίες και για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όπως αναφέρεται:

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet