Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου του 1904: Υπουργός σκοτώνει βουλευτή στην τελευταία μονομαχία στην Ελλάδα
Τελευταία μονομαχία στην Ελλάδα, 18 Ιουνίου του 1904. Ένας υπουργός σκοτώνει τον βουλευτή που τον πρόσβαλε! (Πηγή: GettyImages)
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου του 1904: Υπουργός σκοτώνει βουλευτή στην τελευταία μονομαχία στην Ελλάδα

Τελευταία μονομαχία στην Ελλάδα και μια μέρα σαν σήμερα, 18 Ιουνίου του 1904, ο μύωψ βουλευτής Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος πέφτει νεκρός από τη σφαίρα του υπουργού Παιδείας Σπύρου Στάη!

Το 1904 πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος Θεοτόκης, ενώ υπουργός Παιδείας ο Σπύρος Στάης. Ο βουλευτής Τρικάλων Κοκός Χατζηπέτρος είχε υποσχεθεί προεκλογικά σε φίλο του την πανεπιστημιακή έδρα της Ανατομίας. Ο Στάης δεν τήρησε την υπόσχεσή του και δεν έκανε το ρουσφέτι, με αποτέλεσμα ο Χατζηπέτρος να εξαπολύσει μέσα στη Βουλή  δριμύτατη επίθεση εναντίον του υπουργού:

– Ελησμονήσατε την υπόσχεσιν που μου εδώσατε, κ. υπουργέ.
– Πράγματι, το ξέχασα, αποκρίθηκε απότομα εκείνος. Άλλωστε επρόκειτο για ζήτημα υπηρεσιακής ευταξίας. Αυτήν την πολιτική ακολουθώ πάντοτε.
-Το εξέχασες; Είσαι ένας αγύρτης υπουργός! βροντοφώνησε μέσα στην αίθουσα ο Χατζηπέτρος.

Επακολούθησε πανδαιμόνιο κι ο Στάης, που ήταν από τη φύση του καβγατζής και παλικαράς, κινήθηκε εναντίνον του Χατζηπέτρου με άγριες διαθέσεις. Η συμπλοκή αποφεύχθηκε χάρις στην παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Ο Στάης, γόνος μιας από τις παλαιότερες, τις πιο ιστορικές και ισχυρότερες οικογένειες των Κυθήρων, εθίγη. Πέταξε το γάντι (στην κυριολεξία) στον Χατζηπέτρο και τον κάλεσε σε μονομαχία. Την εποχή εκείνη οι μονομαχίες γίνονταν συχνά και δι’ ασήμαντον αφορμή, πόσο μάλλον όταν θιγόταν η οικογενειακή τιμή. Μάταια ο πρωθυπουργός Θεοτόκης εκλιπαρούσε τον Χατζηπέτρο να ζητήσει συγγνώμη. 

Τελικά η μονομαχία έγινε στις 5 το πρωί της 18ης Ιουνίου του 1904, στην ερημική τοποθεσία «Τράχωνες», έξω από την Αθήνα. Τη διεύθυνε ο τότε βουλευτής Μεγαρίδος Γ. Αναστασόπουλος. Ο Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος (όπως τον περιγράφουν εκείνη την επόχη άνθρωποι που τον γνώρισαν), καλός οικογενειάρχης, αλλά είχε ένα μειονέκτημα σημαντικό, που τον καθιστούσε ευάλωτο σε μια μονομαχία: ήταν τρομερά μύωψ. Αυτό τον οδήγησε στον θάνατο.

Μονομαχία
«Φεύγα! Φεύγα! Τον εσκότωσες!» (Πηγή: GettyImages)

Τη σκηνή της μονομαχίας περιγράφει ο δημοσιογράφος Κώστας Μάγερ στο βιβλίο του «Ελληνικά δημοσιογραφικά ανέκδοτα»: «Πυροβόλησαν ταυτόχρονα. Ο Χατζηπέτρος, μετά τον πυροβολισμό, στροβιλίζεται, το πιστόλι φεύγει από τα χέρια του, και αυτός πέφτει μπρούμυτα. Όλοι σπεύδουν προς το μέρος του. Ο γιατρός Φωκάς, που παρευρίσκετο στην μονομαχία, του ξεκουμπώνει το σακάκι και το πουκάμισο για να βρει το τραύμα. Διαπιστώνει ότι η σφαίρα είχε διαπεράσει το στήθος του. Ο Χατζηπέτρος πνέει τα λοίσθια και το αίμα εξακολουθεί να τρέχει από το στόμα του.

Ο Στάης επιχειρεί να πλησιάσει τον τραυματία, αλλά τον αναχαιτίζει ένας από τούς μάρτυρες, που του φωνάζει: Φεύγα! Φεύγα! Τον εσκότωσες! Και ο Στάης μπαίνει στο αμάξι του και φεύγει. Σε λίγα λεπτά ο γιατρός Φωκάς και άλλοι τοποθετούν τον Χατζηπέτρο σ’ ένα αμάξι και τον μεταφέρουν στο Πολιτικό Νοσοκομείο. Αλλά ήταν αργά πλέον. Στις 10 το πρωί ο βουλευτής Τρικάλων πέθανε». Άμεσα προκλήθηκε σάλος, ο οποίος οδήγησε την κυβέρνηση στην κατάργηση, διά νόμου, της ξεπερασμένης και βάρβαρης συνήθειας. Ο Στάης πήγε αμέσως στο υπουργείο του και υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε από τις εφημερίδες ανάγκασε τη Δικαιοσύνη να κινηθεί γρήγορα. Έγιναν ανακρίσεις, προφυλακίστηκε ο Στάης και στις 19 Οκτωβρίου του ιδίου χρόνου (1904) έγινε η δίκη στο κακουργιοδικείο της Σύρου. Μετά σύντομη ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο αθώωσε τον Στάη, ο όποιος ελεύθερος πια επέστρεψε στην πολιτική του ζωή και τον Ιούνιο του 1905 ξανάγινε υπουργός Παιδείας στη νέα κυβέρνηση Θεοτόκη.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet