Στα… γονίδια του Έλληνα η διαφθορά;
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Στα… γονίδια του Έλληνα η διαφθορά;

Την εκτίμηση ότι «οι Έλληνες έχουν μια ιδιότυπη κουλτούρα ανοχής της διαφθοράς» και πως «η σχέση του Έλληνα με τη διαφθορά κινδυνεύει να γίνει γονιδιακή» εξέφρασε ο εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ιωάννης Τέντες, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Κατά τις εργασίες της επίμαχης εκδήλωσης με θέμα «Τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας στη διαχείριση της διαφθοράς», ο κ. Τέντες, μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι «δεν φταίει ο πολίτης, ο οποίος αισθάνεται ανυπεράσπιστος και αντιμετωπίζει το φαινόμενο μοιρολατρικά» και επισήμανε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς ως προς τα φαινόμενο.

«Πρέπει να πιστέψουν οι πολίτες ότι υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να αλλάξουμε και να μετατρέψουμε την παθητική στάση σε ενεργητική. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες και να τους ενθαρρύνουμε να καταγγέλλουν τη διαφθορά» υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τέντες ανέφερε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει «να πληροφορούν τον πολίτη για τη διαφθορά, να συντελέσουν στην αλλαγή κουλτούρας του, να αφυπνίσουν τους πολίτες αλλά και να αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς».

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να «τεθεί τέρμα στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης», όπως διαπιστώνει στο πόρισμά της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Επίσης, ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι πρέπει «να τεθεί τέρμα σε μια εικοσάχρονη εκκρεμότητα -παγκόσμια πρωτοτυπία- σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών», προσθέτοντας ότι δεν λειτουργεί το τμήμα ελέγχου και διαφάνειας των ΜΜΕ του ΕΣΡ.

Ακόμη, ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι «δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης, λόγω του ότι εδώ και δεκαεννέα χρόνια δεν εκδόθηκε υπουργική απόφαση που να καθορίζει τις αμοιβές των ελεγκτών».

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης, ο λέκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Ζιούβας, ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Σφακιανάκης, καθώς και ο αστυνόμος ειδικών καθηκόντων στην διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Ιωάννης Μακρυπούλιας.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet