Στα «σκαριά» πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών για εγκατάσταση φυσικού αερίου
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Στα «σκαριά» πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών για εγκατάσταση φυσικού αερίου

Πρόγραμμα επιχορήγησης νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα για την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, με σύστημα φυσικού αερίου, αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των ημερών.

Κατά τις πληροφορίες, το πρόγραμμα θα σκοπεύει, κατά κύριο λόγο, στους Δήμους της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία.

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί το σύνολο του κόστους, από τη μελέτη μέχρι και τον τελικό έλεγχο, δηλαδή η αντικατάσταση θα γίνεται δωρεάν είτε πρόκειται για αυτόνομες θερμάνσεις και μονοκατοικίες, είτε για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών.

Σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Η σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα στην κρίση επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα κάλυψης μιας σειράς βασικών αναγκών, όπως η δραματική αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που εμφανίζουν αδυναμία επαρκούς θέρμανσης της κατοικίας τους. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η προαγωγή της ενεργειακής αναβάθμισης αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση προωθούμε στοχευμένες πρωτοβουλίες, μία εκ των οποίων και το πρόγραμμα επιχορήγησης νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, για την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου στην Αττική, που χρηματοδοτείται με 4,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, το πρόγραμμα απευθύνεται σε δικαιούχους του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης που διαμένουν σε περιοχές της Αττικής, με τιμή ζώνης έως 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ποσοστό διείσδυσης μικρότερο από 15% στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό η στόχευση εντοπίζεται στη δυτική Αττική, καθώς στις λοιπές περιοχές η διείσδυση είναι μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, το πρόγραμμα θα καλύψει δαπάνες που αφορούν σε εκπόνηση μελέτης εσωτερικής εγκατάστασης, επιθεώρηση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου και έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος καυστήρα – λέβητα, σωληνώσεις φυσικού αερίου και καμινάδα, και εργασίες εγκατάστασής τους, εργασίες λεβητοστασίου, εργασίες και υλικά υδραυλικής σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των υδραυλικών δικτύων του διαμερίσματος στις αυτόνομες θερμάνσεις, προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτροβανών, ανιχνευτών και υλικών σχετικών με τον αερισμό και την απαγωγή καυσαερίων, εργασίες για την έναυση του καυστήρα φυσικού αερίου και την έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης.

Ο προϋπολογισμός είναι 4,7 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και επιπρόσθετους πόρους από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής). Η προκήρυξη, που αναμένεται να δημοσιευθεί, θα διευκρινίσει τα ποσά της ενίσχυσης που δικαιούνται οι επιλέξιμοι καταναλωτές, ανάλογα και με την ισχύ του καυστήρα. Σε γενικές γραμμές η δαπάνη κυμαίνεται από 4.500 έως 8.000 ευρώ για αυτονομίες και μονοκατοικίες και έως 22.000 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών. Επιπλέον, η ΕΔΑ Αττικής θα επιδοτήσει ένα μέρος του συνολικού επιλέξιμου κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου με ποσά που κυμαίνονται από 360 έως 1.100 ευρώ για αυτόνομες θερμάνσεις και μονοκατοικίες και έως και 3.000 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται στην ΕΔΑ Αττικής μέχρι τις 31 Μαΐου 2018.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet