Στα… χακί οι απεργοί της ΔΕΗ
Κοινωνία

Στα… χακί οι απεργοί της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση, μετά την άρνηση των συνδικαλιστικών σωματείων να συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, προχώρησε στην πολιτική τους επιστράτευση, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει. Σε ετοιμότητα εισαγγελείς και αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν καταλήψεις ή άλλες δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Ανυποχώρητοι οι συνδικαλιστές

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα συνεχιστούν, παρά τη δικαστική απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Μπίτσας, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις το πρωί, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και λίγο πριν γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση των απεργών. Ο κ. Γ. Μπίτσας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συμμορφωθούν με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για το προσωπικό ασφαλείας, αλλά δεν θα κάνουν πίσω.

Άδωνις Γεωργιάδης προς συνδικαλιστές: “Μην τραβάτε το σχοινί”

«Αν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αρνηθούν να πάρουν τα φύλλα επίταξης, θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα απολυθούν». Αυτό υποστήριξε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας τους συνδικαλιστές να μην τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα. «Φαντάζομαι πως κανείς δεν θέλει να απολυθεί τέτοια εποχή», σχολίασε ακόμη, μιλώντας στο “ΒΗΜΑ FM”, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο νόμος να μην εφαρμοστεί. Ο κ. Άδ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «αστραπιαία ταχύτητα» με την οποία έδρασε η κυβέρνηση, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, λέγοντας με νόημα, μεταξύ άλλων, ότι «για τη ΔΕΗ αποφασίζει η Βουλή και η κυβέρνηση και όχι οι συνδικαλιστές».

ΠΑΣΟΚ: “Θα προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές”

«Από τη στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής, απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος» αναφέρει  ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει: «Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η απρόσκοπτη παροχή του στην ελληνική κοινωνία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων. Κανείς σήμερα, με ακραίες αποφάσεις και πρακτικές, δεν μπορεί να κρατά όμηρο τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, πρέπει να ολοκληρωθούν με τόλμη, προς όφελος της χώρας, της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού. Οι ετερόκλητες, πολιτικάντικες, και τυχοδιωκτικές, δήθεν συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο παρελθόν, για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν».

ΣΥΡΙΖΑ: “Νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, σε δήλωσή του, σημειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που “ντύθηκε στο χακί” και με ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα επιστρατεύει τους απεργούς εργαζόμενους της ΔΕΗ, προσπαθώντας, με στρατιωτικού τύπου μέτρα, να σταματήσει τον αγώνα τους ενάντια στην κατάτμηση και το ξεπούλημά της».

ΚΚΕ: “Ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος”

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τακτικές του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». «Ο αγώνας των εργαζομένων και της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εργαζομένων όλων των κλάδων είναι δίκαιος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να στηριχτεί μαζικά από τον λαό μας. Είναι δίκαιος πρώτα απ΄ όλα διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, έχει ψηφίσει σωρεία αντεργατικών νόμων, τώρα φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ» τονίζει ο κ. Δ. Κουτσούμπας.

ΔΗΜΑΡ: “Η διάλυση της ΔΕΗ αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας”

«Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής, όπως είναι η επιστράτευση που αποφασίστηκε. Η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

ΑΝΕΛ: “Να αποσυρθεί το αντεθνικό νομοσχέδιο”

«Άραγε η συγκυβέρνηση κάνει την επίταξη “υπερασπιζόμενη”, έναντι του φόβου διακοπών ρεύματος, το δικαίωμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ηλεκτροδότηση ή για το δικό της “δικαίωμα”, με μνημονιακές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις ένα εθνικό αγαθό, τη ΔΕΗ, που έκτισε ο ελληνικός λαός με τα δικά του χρήματα, επί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας;», αναφέρει ο κ. Τέρενς Κουίκ σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουμε στην απόσυρση του αντεθνικού νομοσχεδίου».

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet