«Στο κόκκινο» το ΕΣΥ: Ανησυχητικό ρεκόρ για τους διασωληνωμένους
reader.gr
Κοινωνία

«Στο κόκκινο» το ΕΣΥ: Ανησυχητικό ρεκόρ για τους διασωληνωμένους

«Στο κόκκινο» παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Ελλάδα σπάει καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με τα κρούσματα να εξακολουθούν την ανοδική τους πορεία, ενώ αυξάνοναι και οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατατάσταση και χρήζει ιατρικής φροντίδας στις εξειδικευμένες Μονάδες. 

Από αυτούς, οι 607 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ του συστήματος δημόσιας υγείας είναι περίπου 1.150, ουσιαστικά 1 στα 2 κρεβάτια ΜΕΘ έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορωνοιό. 

Πιο αναλυτικά, από τους 4.440 ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540, ενώ 900 νοσηλεύουνται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», «όμως αντέχει» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στο 10% ο δείκτης θετικότητας

Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας με βάση τους μοριακούς ελέγχους, διαμορφώνεται στο 10%, δηλαδή τα 10 από τα 100 δείγματα που έγιναν ήταν θετικά. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς το όριο συναγερμού για τον δείκτη θετικότητας τοποθετείται στο 4%.

Έντονη πίεση στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία σταθερά ανοδική παραμένει η κυκλοφορία του κορωνοιού και η νοσηλεία των ασθενών. Χαραχτηριστικό παράδειγμα,η Λάρισα, η οποία έχει πολύ μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων καθημερινά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε «κλοιό» περιοριστικών μέτρων αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown.

Στην περιοχή της Λάρισας εντοπίστηκαν χθες 160 νέα κρούσματα, στη Μαγνησία 69, στην Καρδίτσα 39, στα Τρίκαλα 16. Την ίδια ώρα μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσηλεύονται 507 ασθενείς. 

2.152 νέα κρούσματα και 87 θάνατοι 

Σημειώνεται πως χθες (25/11) ακόμα 2.152 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97.288, εκ των οποίων το 53,2% άνδρες.

Τέλος, χθες καταγράφηκαν ακόμη 87 θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 1.902 θανάτους στη χώρα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet