Συγκέντρωση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ την Τρίτη για τους τίτλους κολλεγίων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Συγκέντρωση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ την Τρίτη για τους τίτλους κολλεγίων

Να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις που χτυπούν τον πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης, ειδικά η εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους κολλεγίων, ζητούν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ, που οργανώνουν αύριο, Τρίτη, ημέρα συζήτησης-ψήφισης των σχετικών ρυθμίσεων, συγκέντρωση στις 12.30 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, η χθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν επέφερε καμία θετική μεταβολή στο αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η αιφνιδιαστική κατάθεση ρυθμίσεων που αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «ΕΘΑΑΕ, Ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας ΑΕΙ, Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων και άλλες διατάξεις», «δίχως, μάλιστα, καμία προηγούμενη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου».

Γι’ αυτό και προχωρά από κοινού με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στην αυριανή κινητοποίηση, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «τόσο για τον απαξιωτικό για τον δημόσιο διάλογο τρόπο με τον οποίο το υπουργείο προχωρά σε ρυθμίσεις που αλλάζουν δραματικά το τοπίο στη δημόσια εκπαίδευση, όσο (και κυρίως γι’ αυτό) για τον πυρήνα των ρυθμίσεων αυτών».

Σύμφωνα με τους δασκάλους, η κυβέρνηση (με το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και σε συνέχεια ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων προηγούμενων ετών και κυρίως του ν.4635/ 30-10-2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»), με πρόσχημα την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία 2005/36 («με επιλεκτική ευαισθησία» ως προς την προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο, αφού δεν την επιδεικνύει και για την οδηγία 70 του 1999 που θα οδηγούσε σε εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών και θα άνοιγε την πόρτα στην πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση), «προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων».

Κατά τη ΔΟΕ, «είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολλέγια), την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και απ’ ό,τι φαίνεται και της γενικής, αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των διετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών, οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης. Αποκλείονται, δηλαδή, εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαθέτουν και τα ακαδημαϊκά προσόντα και την παιδαγωγική επάρκεια και εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δώσει επιτυχημένες εξετάσεις σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η εξίσωση αυτή των τίτλων των κολλεγίων με τους τίτλους Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν αποτελεί υποχρέωση προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία, αφού η σχετική ειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε. αναφέρεται κυρίως στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ, «αλλά πολιτική απόφαση που εκχωρεί σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της χώρας, που ουδέποτε εκχωρήθηκαν, ούτε καν με τη συνθήκη της Λισσαβόνας».

Όπως ξεκαθαρίζει, «δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και θα αντιπαλέψουμε σθεναρά την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων.

»Δεν δεχόμαστε, επίσης, τις τιμωρητικές διατάξεις που εισάγονται με το άρθρο 58 για τον τριετή αποκλεισμό από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τα τελευταία δέκα χρόνια, για να αρνηθεί ένας εκπαιδευτικός, που επί σειρά ετών καταταλαιπωρείται ως αναπληρωτής, διορισμό, είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολύ σοβαρούς λόγους ώστε να το πράξει. Κι έρχεται η πολιτεία, που για χρόνια τον τιμωρεί με αδιοριστία, και τον τιμωρεί ξανά με τριετή αποκλεισμό του από τους πίνακες, τόσο της γενικής, όσο και της ειδικής αγωγής» υπογραμμίζει. 

Όπως συμπληρώνει, είναι, επίσης, φανερό ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε ανάλογη τιμωρία και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη τύχει της απαξίωσης της προϋπηρεσίας τους, από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον νόμο 4589/19 και καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές, πληρώνοντας παράλογα ενοίκια και με υψηλό κόστος μετακινήσεων. «Ως κλάδος είχαμε πετύχει την απάλειψη των τιμωρητικών διατάξεων στο παρελθόν. Θα είναι ολέθριο αν συμβεί κάτι τέτοιο, όταν αυτό που πρέπει να γίνει είναι το να δοθούν κίνητρα ώστε να υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί σε δυσπρόσιτες περιοχές (κάτι που η υφυπουργός  ανέφερε στη συνάντησή μας ότι θα γίνει) και να αλλάξει ο νόμος για διορισμούς και προσλήψεις, που έχουμε καταδικάσει, με υιοθέτηση του κυρίαρχου αιτήματος του κλάδου για τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση (με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της) με την αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (κυρίαρχο κριτήριο η προϋπηρεσία)» δηλώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

Θεωρεί δε ότι, πέρα από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, είναι αναγκαία η αλλαγή του τοπίου στη δημόσια εκπαίδευση με βάση τις θέσεις της (μόνιμος διορισμός όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση με βάση τις θέσεις του κλάδου για την εκπαίδευση, εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών, χρηματοδότηση και κτηριακές υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών, καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, καμία τιμωρητική αξιολόγηση-χειραγώγηση, επαναφορά της 35ετίας στις συντάξεις των εκπαιδευτικών, επιμόρφωση, μισθολογική αναβάθμιση).

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση της Τρίτης, την οποία στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ κήρυξε στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet