Σύντομα και διαδικτυακά η κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Κοινωνία

Σύντομα και διαδικτυακά η κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μετά από την έγκριση που έδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA card από το διαδίκτυο. Το πότε, όμως, θα είναι διαθέσιμη αυτή η επιλογή παραμένει άγνωστο, καθώς μένουν να καθοριστούν οι ειδικές συμφωνίες μεταξύ του ΟΑΣΑ και των αρμόδιων φορέων για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου και ελεύθερης διέλευσης.

Τεχνικά, η εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτη0ση μέσω διαδικτύου για την έκδοση κάρτας που θα αποστέλλεται ταχυδρομικά, είναι έτοιμη. Αυτό σημαίνει ότι σοι δεν είχαν προμηθευτεί προσωποποιημένες κάρτες  και ειδικά οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, όπως οι άνεργοι, οι ένστολοι και τα ΑμΕΑ θα μπορούν να προμηθευτούν τις κάρτες τους υποβάλλοντας αίτηση μέσω διαδικτύου. Αρκεί, βέβαια, να κανονιστεί μια… μικρή λεπτομέρεια: Θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ του ΟΑΣΑ και τον φορέων που χρηματοδοτούν το μειωμένο κόμιστρο, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Άμυνας για τους ένστολους, ο ΟΑΕΔ για τους ανέργους και ούτω καθεξής. Εναλλακτικά, όπως σημειώνουν οι κύκλοι του ΟΑΣΑ, μπορεί να υπογραφούν Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίζουν τις σχετικές πληρωμές.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων μετακινούνται κανονικά σήμερα, περνώντας από ειδικές πύλες που παραμένουν ανοιχτές (σε όσους σταθμούς του Μετρό έχουν κλείσει) αφού δείξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η ανάγκη για τη διαδικτυακή έκδοση κάρτας έχει σε μεγάλο βαθμό εκλείψει. Και αυτό γιατί μετά από έναν ολόκληρο μήνα ταλαιπωρίας και ουρών στα εκδοτήρια οι περισσότεροι χρήστες των ΜΜΜ έχουν βγάλει την ηλεκτρονική τους κάρτα. Μέχρι και χθες, ο ΟΑΣΑ είχε εκδώσει 351.064 προσωποποιημένες κάρτες, αριθμός ο οποίος κρίνεται αρκετά ικανοποιητικός, δεδομένου ότι, κατά μέσο όρο, οι κάτοχοι μηνιαίων χάρτινων καρτών κυμαίνονταν στις 250.000.

Οι ουρές βέβαια έχουν μετατεθεί από τα εκδοτήρια στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτήριου, τα οποία είναι σε κάθε σταθμό λιγότερα από όσα λειτουργούσαν με το παλιό σύστημα. Πηγές του ΟΑΣΑ αναφέρουν ότι αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι το σύστημα δεν σχεδιάστηκε για να αγοράζει κανείς ένα – ένα τα εισιτήριο, όπως κάνει η πλειοψηφία των επιβατών σήμερα. Ωστόσο, η ενημέρωση του κοινού παραμένει περιορισμένη με αποτέλεσμα πολλοί να μπερδεύονται, να μην γνωρίζουν τις εισιτήριο πρέπει να βγάλουν και πώς να το χτυπήσουν, ενώ συχνές είναι και οι περιπτώσεις που τελικά βγάζουν λάθος εισιτήριο.

Ο ΟΑΣΑ πάντως καλεί το επιβατικό κοινό να επαναχρησιμοποιεί και να μην πετάει μετά από μια χρήση τις ηλεκτρονικές κάρτες και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, καθώς και τα δύο προϊόντα είναι επαναφορτιζόμενα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι παρέχονται πακέτα εισιτηρίων που μπορούν να κάνουν τον επιβάτη να γλυτώσει χρόνο και χρήμα. Συγκεκριμένα προσφέρεται πακέτο 10+1 εισιτήριων στην τιμή των 14 ευρώ (1,23 ευρώ ανά εισιτήριο), και πακέτο πενταπλού εισιτήριου με τιμή ανά εισιτήριο στα 1,3 ευρώ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet