Τα 5,8 Ρίχτερ της Σπάρτης “ξύπνησαν” την Αττική
Κοινωνία

Τα 5,8 Ρίχτερ της Σπάρτης “ξύπνησαν” την Αττική

Σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:45 το πρωί της Παρασκευής 120 χλμ. ανατολικά της Σπάρτης. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική. Το εστιακό βάθος σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εκτιμάται σε 10 χλμ. Τον πρώτο σεισμό ακολούθησε και δεύτερος της τάξης των 4,8 R. Οι πρώτες πληροφορίες από τη Σπάρτη και την Καλαμάτα αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν υλικές ζημιές.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, επιβεβαίωσε, ότι ο σεισμός ήταν 5,8 Ρίχτερ και σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο κοντά στην Κυπαρισσία. Τόνισε, επίσης, ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η περιοχή παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα.

«Ευτυχώς είναι σε θαλάσσια περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται με υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός» εκτίμησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Το επίκεντρο εντοπίζεται νότια του Αργολικού Κόλπου. Σεισμός ενδιάμεσου βάθους με μια εστία στα 80-85 χλμ. Μάλλον πρόκειται για κλασικό σεισμό αυτού του είδους και γι΄ αυτό έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος έντονης ανησυχίας. Οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ισχυρούς και πολλούς μετασεισμούς και άρα αν απουσιάζουν, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ανώμαλη εξέλιξη. Ο ευρύτερος χώρος του νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Δεν μας δημιουργεί κάποιο προβληματισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet