“Τελειώνουν” τα φάρμακα – Κόκκινος συναγερμός από τον ΠΦΣ
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

“Τελειώνουν” τα φάρμακα – Κόκκινος συναγερμός από τον ΠΦΣ

Στα όρια κόκκινου συναγερμού έχει φτάσει, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων.

Όπως επισημαίνει, η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και με επείγον έγγραφό του ζητά από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων και την ενημέρωσή του σχετικά με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

Ο ΠΦΣ υποστηρίζει μάλιστα ότι, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του και τις προειδοποιήσεις προς την Πολιτεία, το φαινόμενο των ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου.

«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως, ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς, είναι έλλειψη», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Δυστυχώς, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, δεν έχουμε λάβει ακόμη καμιά απάντηση» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, συμπληρώνοντας ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες που προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.

Από μαρτυρίες των φαρμακοποιών οι ελλείψεις για την περίοδο αυτή αφορούν κυρίως αντιϋπερτασικά φάρμακα, διαβητικά φάρμακα, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις, κολλύρια, κρέμες κ.λπ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο κατάλογος αυτός μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα.

Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί επάρκειας γενοσήμων φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι δεν έχουν όλα τα φάρμακα το αντίστοιχο γενόσημο, ούτε όλα τα φάρμακα ανταποκρίνονται το ίδιο σε όλους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet