Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρώπη στην ισότητα των φύλων
Κοινωνία

Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρώπη στην ισότητα των φύλων

Οι έμφυλες ανισότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, αποτυπώνονται στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση, με ποσοστό 51,2% και η Ουγγαρία ακολουθεί με 51,9%, καταδεικνύοντας τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων, ο οποίος είναι το αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), μετρά την πρόοδο της ισότητας των φύλων εστιάζοντας σε βασικούς τομείς, όπως η εργασία, τα χρήματα, η γνώση, ο χρόνος, η εξουσία και η υγεία. Δίνει μεγαλύτερη προβολή σε τομείς που χρειάζονται βελτίωση και τελικώς υποστηρίζει τους φορείς χάραξης πολιτικής για τον σχεδιασμό αποτελεσματικότερων μέτρων για την ισότητα των φύλων.

Με πολύ αργούς ρυθμούς η πρόοδος στην ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. από το 2005

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Ο δείκτης αγγίζει το 67,4%, πράγμα που σημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Από το 2005, η βαθμολογία της Ε.Ε. αυξήθηκε μόνο κατά 5,4% (+1,2% από το 2015).

Η Ε.Ε. είναι πιο κοντά στην ισότητα των φύλων στους τομείς της υγείας (88,1%) και τα χρήματα (80,4%).

Οι ανισότητες των φύλων είναι πιο ανησυχητικές στον τομέα της εξουσίας (51,9%). Παρ’ όλα αυτά, η βαθμολογία στον τομέα αυτό έχει βελτιωθεί περισσότερο από το 2005 (+13%), λόγω της προόδου σε σχεδόν κάθε κράτος μέλος.

Αν και η Ε.Ε. έχει προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, οι εξελίξεις είναι άνισες μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σουηδία (83,6%) και η Δανία (77,5%) είναι σταθερά οι κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων.

Η Ελλάδα (51,2%) και η Ουγγαρία (51,9%) έχουν το μακρύτερο δρόμο.

Η Ιταλία και η Κύπρος έχουν βελτιώσει τα περισσότερα (+13,8% και +10,4%), ενώ η Λιθουανία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην ισότητα των φύλων από το 2005.

Σε ορισμένους τομείς η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί, σταματήσει ή και υποχωρήσει. Είμαστε ακόμα μακριά από τη γραμμή τερματισμού.

Η μέτρηση της ισότητας των φύλων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για την χάραξη πολιτικής στην Ε.Ε. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2019 εξακολουθεί να δείχνει τις ποικίλες πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν διαφορετικές ομάδες γυναικών και ανδρών.

Εξετάζει πώς τα στοιχεία όπως η αναπηρία, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η χώρα γέννησης και ο οικογενειακός τύπος διασταυρώνονται με το φύλο για να δημιουργήσουν διαφορετικές οδούς στη ζωή των ανθρώπων.

Για πρώτη φορά, ο Δείκτης αναδεικνύει την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των Ρομά και των μουσουλμάνων γυναικών σε περιοχές όπου υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Το νέο στοιχείο

Ένα νέο χαρακτηριστικό της έκδοσης του 2019 είναι η εισαγωγή θεματικής εστίασης που συνδέεται με επιλεγμένους τομείς του. Η ειδική εστίαση αφορά στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ζήτημα υψηλής πολιτικής σημασίας για την Ε.Ε.

Ο δείκτης παρουσιάζει επίσης ένα πρόσθετο σύνολο δεικτών σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς του βασικού δείκτη ισότητας των φύλων, αλλά συνδέονται εννοιολογικά και στατιστικά.

Πηγή: eige.europa.eu

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet